DISTRIBUIȚI

Traficul aerian civil a fost reluat duminică în Taiwan, în timp ce amplele manevre militare chineze în jurul insulei urmează să se încheie, potrivit AFP şi La Libre Belgique, potrivit agerpres

Avioanele pot survola din nou spaţiul aerian taiwanez, cu excepţia unei zone din estul insulei care va fi evitată din precauţie până luni dimineaţă, a anunţat guvernul de la Taipei.


Citește și :  Joe Biden va găzdui în septembrie un summit cu liderii Insulelor Pacificului

China a început joi unele dintre cele mai importante manevre militare ale sale în jurul Taiwanului, ca reacţie la vizita şefei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi, în insulă, ceea ce a amplificat tensiunile dintre Statele Unite şi China.

Nr.3 în SUA, Nancy Pelosi a declanşat indignarea Chinei prin vizita sa marţi şi miercuri, cea mai importantă a unui ales american în Taiwan în ultimii 25 de ani. Beijingul a reacţionat suspendând o serie de discuţii şi cooperări bilaterale sino-americane, în special în domeniile schimbărilor climatice şi apărării.

Armata chineză a lansat de asemenea cele mai importante exerciţii militare din istoria sa, trimiţând avioane de vânătoare, nave de război şi rachete balistice în ceea ce analiştii consideră a fi o simulare de blocare şi de invadare a Taiwanului.

„Exerciţiile practice comune în mare şi în spaţiul aerian care înconjoară insula Taiwan se încheie duminică, potrivit prevederilor”, a declarat Comandamentul Est al armatei chineze, care acoperă spaţiul maritim estic al ţări şi deci Taiwanul.

Citește și : 24 de persoane au murit în Fâşia Gaza de la izbucnirea violenţei între Israel şi gruparea Jihadul Islamic

Exerciţiile au vizat „să testeze puterea de foc comună asupra terenului şi capacităţile de lovire aeriană cu rază lungă de acţiune”, menţionează comandamentul armatei chineze într-un comunicat duminică.

Aceste vaste manevre urmează să se încheie la jumătatea zilei, chiar dacă Beijingul a anunţat că noi exerciţii „cu muniţie reală” vor fi efectuate până în 15 august în Marea Galbenă care separă China de Peninsula Coreeană.