DISTRIBUIȚI

Primarul Barcelonei, Ada Colau, s-a pronunţat luni împotriva unei declarări unilaterale a independenţei de către guvernul catalan şi a cerut în acelaşi timp executivului de la Madrid să retragă efectivele de poliţie trimise ca întăriri în regiune, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Rezultatele (referendumului din 1 octombrie) nu pot servi ca fundament pentru o proclamare a independenţei”, a declarat primarul de stânga al capitalei catalane cu 1,6 milioane de locuitori, care s-a pronunţat adesea în favoarea unui referendum legal.


Citeşte şi: Turcia convoacă la audieri un alt angajat al consulatului SUA. Soţia şi fiul acestuia au fost deja reţinuţi

Potrivit agenţiei EFE, Colau le-a cerut şefului executivului catalan, Carles Puigdemont, şi premierului spaniol, Mariano Rajoy, „să nu ia nicio decizie care ar putea dinamita posibilitatea unui spaţiu de dialog” şi să acţioneze cu responsabilitate.

Ea a apreciat referendumul din 1 octombrie ca fiind un „act de suveranitate populară” care marchează „un „înainte” şi un „după” în politica” din Catalonia şi „o fereastră de oportunitate de dialog”, dar a subliniat că rezultatele acestui vot „nu pot reprezenta o aprobare pentru proclamarea independenţei”.

Tot luni, un responsabil de comunicare al Partidului Popular, Pablo Casado, a generat o puternică polemică după ce l-a avertizat pe Carles Puigdemont că ar putea sfârşi ca liderul naţionalist Lluis Company, care în octombrie 1934 a proclamat un stat catalan, însă câteva ore mai târziu a fost arestat şi condamnat la închisoare.