DISTRIBUIȚI
cnn

Judecătorul conservator numit de preşedintele american Donald Trump la Curtea Supremă a SUA a făcut un gest surprinzător marţi, alăturându-se colegilor săi progresişti pentru a lua o decizie în favoarea unui migrant care se opunea expulzării, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Neil Gorsuch a trecut pentru prima dată în tabăra celor patru judecători progresişti de la Curtea Supremă, creând o majoritate de 5 la 4 care a permis să fie calificată drept neconstituţională o clauză legislativă ce impune expulzarea imigranţilor condamnaţi pentru comiterea unui delict „violent”.


Citeşte şi: Primul succes al lui Mike Pompeo. Noul ‘cârmaci’ al diplomaţiei americane s-a întâlnit cu Kim Jong Un (WP)

De regulă, Gorsuch, numit acum circa un an în rândurile celor 9 „înţelepţi” de la instanţa supremă a SUA, este un ferm apărător al ideilor republicane, notează AFP.

Potrivit deciziei de marţi a Curţii Supreme, definiţia „delictului violent” este prea vagă. Practic, Curtea îi dă dreptate unui migrant originar din Filipine, James Garcia Dimaya, condamnat pentru două furturi din locuinţe în California, amândouă fără violenţă. După ce autorităţile federale au ordonat expulzarea sa, Dimaya a sesizat justiţia împotriva deportării, argumentând că fapta comisă nu este atât de gravă încât să fie încadrată ca „delict violent”.

Preşedintele Trump a reacţionat imediat pe Twitter invocând o „criză de securitate publică”. „Camera Reprezentanţilor şi Senatul trebuie să adopte rapid un amendament legislativ care să garanteze că delincvenţii străini periculoşi vor putea fi înlăturaţi din societatea noastră. Să apărăm America!” – a îndemnat Trump. 

Citeşte şi: Poliţia germană ‘ia la puricat’ mafia thailandeză. Operaţiune de amploare pentru combaterea prostituţiei