DISTRIBUIȚI
218 News
Egypt's President Abdel Fattah al-Sisi speaks during a news conference with German Chancellor Angela Merkel (unseen) at the El-Thadiya presidential palace in Cairo, Egypt, March 2, 2017. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Preşedintele Egiptului, Abdel-Fattah al-Sisi, a declarat miercuri că libertatea de exprimare trebuie să înceteze când insultă peste 1,5 miliarde de oameni, transmite AFP, potrivit agerpres. Şeful statului egiptean s-a pronunţat după ce în Franţa au circulat imagini cu profetul Mahomed considerate de musulmani blasfematoare.

‘Şi noi avem drepturi. Avem dreptul să nu ne fie rănite sentimentele şi să nu ne fie rănite valorile. Iar dacă unii au libertatea de a-şi exprima gândurile, presupun că asta încetează când se ajunge la insultarea sentimentelor a peste 1,5 miliarde de oameni’, a spus preşedintele într-un discurs televizat, cu ocazia comemorării zilei de naştere a profetului Mahomed.


Citeşte şi: Bilanţ negru în Franţa: 523 de oameni au fost răpuşi de coronavirus în doar 24 de ore

Sisi a adăugat că respinge cu fermitate orice formă de violenţă sau terorism, din partea oricui, în numele apărării religiei, a simbolurilor sau figurilor religioase.

Şeicul Ahmed al-Tayeb, marele imam al Universităţii al-Azhar din Egipt – una din instituţiile cele mai prestigioase din învăţământul islamic sunnit – a făcut la rândul său apel la comunitatea internaţională să incrimineze actele ‘anti-musulmane’. Liderul instituţiei vechi de o mie de ani a afirmat că al-Azhar respinge categoric folosirea sentimentelor anti-musulmane pentru obţinerea de voturi la alegeri.

Citeşte şi: POTOP în Vietnam! Un taifun puternic a luat cu el viaţa a 26 de pescari

Remarcile liderilor egipteni au fost făcute după reacţia Franţei, inclusiv la cel mai înalt nivel, prin preşedintele Emmanuel Macron, la uciderea unui profesor de către un tânăr musulman. Refugiat de origine cecenă, atacatorul l-a decapitat pe Samuel Paty, profesor de gimnaziu, pe motiv că acesta le-a prezentat elevilor caricaturi cu profetul Mahomed, într-o lecţie despre libertatea de exprimare.

Egiptul nu este prima ţară din lumea musulmană care dezaprobă sprijinul pentru libertatea de exprimare: preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a cerut boicotarea produselor franceze, iar parlamentul Pakistanului a adoptat o rezoluţie prin care cere guvernului rechemarea ambasadorului de la Paris.