DISTRIBUIȚI

Şansele Turciei de a adera la Uniunea Europeană nu arată bine, conform unei noi evaluări a Consiliului Afaceri Generale al Uniunii Europene, relatează DPA, potrivit agerpres.

„Consiliul observă cu regret că Turcia continuă să se îndepărteze de Uniunea Europeană”, relevă concluziile publicate marţi.


Citeşte şi: Valul Omicron este condus de populația tânără, sănătoasă şi vaccinată – Black News

„Negocierile de aderare ale Turciei au ajuns efectiv într-un blocaj şi nu poate fi luată în considerare deschiderea de noi capitole sau închiderea altora”, mai adaugă documentul, care reia o concluzie anterioară a Consiliului Afaceri Generale.

Mai exact, statele UE critică politica externă a Turciei, despre care spun că intră tot mai des în contradicţie cu priorităţile blocului comunitar.

Ele oferă ca exemplu Libia, unde trupele guvernamentale ar fi primit ilegal arme de la Turcia.

Documentul denunţă de asemenea încălcarea de către Turcia a acordurilor vamale cu UE.

Consiliul şi-a reiterat totodată „îngrijorările puternice în legătură cu regresele tot mai mari în domenii precum democraţia, statul de drept şi drepturile fundamentale, printre care libertatea de exprimare, şi în privinţa lipsei sistematice a independenţei judiciare”.

Negocierile de aderare a Turciei la UE, care au început în 2005, sunt blocate de mai mulţi ani din cauza unor evoluţii pe care Bruxellesul le consideră nesatisfăcătoare.

Citeşte şi: Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie – Black News

Unul dintre motivele pentru care negocierile nu s-au încheiat încă este importanţa Turciei în lupta împotriva migraţiei ilegale spre vestul Europei.

Turcia va continua să beneficieze de ajutorul financiar al UE, iar noile fonduri pentru refugiaţi şi comunităţile gazdă ale acestora vor fi acordate la timp, se mai arată în document.