DISTRIBUIȚI

Numărul extremiştilor de dreapta care deţin permise de port-armă şi se află în atenţia autorităţilor a continuat să crească anul trecut în Germania, informează marţi dpa, citând cifre oficiale, potrivit agerpres.

La sfârşitul lui decembrie 2002, autorităţile germane aveau în vizor pe plan naţional 1200 presupuşi sau cunoscuţi extremişti de dreapta deţinători de arme cu acte în regulă, ceea ce înseamnă o creştere cu aproape 35% comparativ cu sfârşitul lui 2019.


Citeşte şi: Teheranul cere UE să medieze criza dintre Iran şi SUA

Aceste cifre au fost prezentate de guvernul german ca răspuns la o solicitare adresată de partidul Die Linke.

Este o creştere care „ilustrează ameninţarea tot mai mare reprezentată de neonazişti şi rasişti”, a afirmat deputata Martina Renner.

„După cum era de aşteptat, implicarea serviciului de informaţii nu s-a dovedit a fi o măsură eficientă împotriva înarmării mediului de extremă-dreapta”, a adăugat ea.

Anul trecut, Thomas Haldenwang, preşedintele Verfassungsschutz, serviciul german de securitate internă, a afirmat că, potrivit informaţiilor existente, există mici grupuri extremiste de dreapta care îşi fac stocuri de arme şi se pregătesc pentru „Ziua X”.

O lege intrată în vigoare în februarie anul trecut stipulează ca, înainte de emiterea unui permis de port-armă, Verfassungsschutz să fie întrebat dacă solicitantul se află în atenţia sa ca extremist, verificare ce trebuie repetată din trei în trei ani.

Citeşte şi: Actorul îndrăgit de o generaţie întreagă A MURIT la 44 de ani

Numărul celor identificaţi de autorităţi ca Reichsbuerger (cetăţeni ai Reich-ului) şi cetăţeni suverani, deţinători de arme sau de permis de port-armă a rămas neschimbat faţă de anul precedent, 528.

Membrii mişcării Reichsbuerger nu recunosc statul şi legile federale şi refuză să plătească impozite, asigurări sociale şi amenzi.