DISTRIBUIȚI
Reuters

Aproximativ 2.000 de persoane, în special femei şi copii, au părăsit vineri ultima zonă încă aflată sub controlul Statului Islamic în estul Siriei, unde forţe siriene sprijinite de SUA luptă pentru a pune capăt prezenţei grupării radicale acolo, a declarat un oficial kurd, scrie Agerpres.

„Aproximativ 2.000 de persoane au plecat din zonă, iar în cursul zilei (de vineri) ar urma să mai plece şi altele”, a declarat pentru DPA Adnan Afrin, un comandant al Forţelor Democrate Siriene (SDF), fără a oferi detalii.


Citește și :Un ministru venezuelean a ajuns la Moscova

Totuşi, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), organizaţie care monitorizează războiul, a spus că printre evacuaţi se numără şi luptători ai Statului Islamic.

„Joi, mai erau 260 de luptători islamişti care refuzau să se predea. Însă unii au ieşit astăzi (vineri), reducând numărul (celor rămaşi) la 150 de luptători”, a precizat directorul OSDO, Rami Abdel-Rahman.

Sute de civili au fost evacuaţi în ultimele zile din satul Baghuz, ultima zonă pe care o mai controlează Statul Islamic în estul Siriei, bogat în resurse energetice.

Comandamentul SDF insistă ca civilii, despre care spune că sunt folosiţi ca scuturi umane de către Statul Islamic, să părăsească zona înainte ca asaltul final împotriva grupării jihadiste să fie reluat.

La începutul lunii februarie, Forţele Democrate Siriene, sprijinite de o alianţă condusă de SUA, au început ceea ce au numit lupta finală pentru eliberarea zonei Bahguz.

Citește și : Ce pedeapsă a primit un elevețian care a luptat împotriva jihadiștilor din Siria

Campania SDF este obstrucţionată de îngrijorările privind siguranţa civililor şi de rezistenţa unor jihadişti inflexibili.

Insurgenţii s-au izolat într-o zonă restrânsă şi în interiorul unor tuneluri subterane localizate între malul estic al râului Eufrat şi Baghuz, a precizat OSDO.

Forţele Democrate Siriene au jucat un rol cheie în lupta împotriva Statului Islamic în nordul şi estul Siriei.