DISTRIBUIȚI
catholicconscience.org

Mai mult de unul din cinci alegători canadieni au votat anticipat pentru alegerile legislative de la 20 septembrie, o cifră în creştere semnificativă, a anunţat marţi, organismul însărcinat cu scrutinul organizat în timp ce ţara se confruntă cu al patrulea val epidemic, notează AFP, potrivit agerpres.

Aceste informaţii intervin cu mai puţin de o săptămână înainte de alegeri, când suspansul este total: cele două mari partide, liberalii premierului în exerciţiu Justin Trudeau şi conservatorii lui Erin O’Toole sunt aproape la egalitate.


Citește și: Carantină PRELUNGITĂ la Canberra

„Potrivit datelor preliminare, aproximativ 5.780.000 de alegători au votat anticipat, o creştere de 18,46% faţă de 2019”, a indicat Elections Canada într-un comunicat.

Birourile de vot anticipat au fost deschise timp de patru zile, în perioada 10-13 septembrie.

Votul anticipat este un „fenomen nou” în Canada, a subliniat pentru AFP Jean-Marc Léger, preşedintele institutului de sondaj cu acelaşi nume.

„Este un fenomen mai ridicat decât la alegerile anterioare, dar se poate datora doar pandemiei”, a continuat el, referindu-se la dorinţa unor alegători de a evita contactul fizic.

Acest lucru nu înseamnă că rata finală de participare „va fi mai mare”, a adăugat Jean-Marc Léger.

Citește și: Prinţul Harry şi Jill Biden au adus un omagiu răniţilor de război americani

Votul anticipat era deja în creştere importantă (29%) în 2019, comparativ cu alegerile legislative din 2015, când peste 3,6 milioane de alegători s-au folosit de acest drept.

Alegătorii canadieni pot vota, de asemenea, prin poştă sau mergând la unul din cele 500 de birouri ale Elections Canada.

În total, această ţară cu 38 de milioane de locuitori are 27 de milioane de alegători.