DISTRIBUIȚI
AP

Numărul atacurilor asupra şcolilor în Afganistan s-a triplat de la începutul anului 2017 până la finalul lui 2018, a anunţat marţi Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), potrivit dpa, relatează şi agerpres.

Este pentru prima dată când atacurile asupra instituţiilor de învăţământ din Afganistan înregistrează un maxim după anul 2015, ajungând de la 68 la 192, indică UNICEF într-o declaraţie.


Citeşte şi: Atac cu cuţitul în Japonia: 2 morţi şi 16 răniţi, majoritatea copii – FOTO/VIDEO

Printre motivele acestei evoluţii se numără faptul că şcolile au fost folosite ca secţii de votare în alegerile parlamentare desfăşurate în 2018 în Afganistan.

Scrutinul s-a desfăşurat în octombrie anul trecut.

Potrivit declaraţiei citate, peste 1.000 de şcoli au rămas închise la finalul anului trecut din cauza deteriorării situaţiei securităţii în ţara asiatică.

”Drept rezultat, jumătate de milion de copii au fost privaţi de dreptul la educaţie”, adaugă UNICEF.

Citeşte şi: Volodimir Zelenski se duce pe linia frontului din estul Ucrainei

Directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, a declarat că ”educaţia se află sub focuri de armă în Afganistan”. ”Atacuri fără sens contra şcolilor; profesori ucişi, răniţi sau răpiţi; ameninţări contra învăţământului – toate acestea distrug speranţele şi visele unei întregi generaţii de copii”, a adăugat Fore.

Conform UNICEF, în Afganistan aproximativ 3,7 milioane de copii cu vârste cuprinse între 7 şi 17 ani, reprezentând jumătate dintre copii de vârstă şcolară, nu urmează cursuri şcolare. O proporţie de 60% din această categorie sunt fete.