DISTRIBUIȚI

Războiul din Ucraina a provocat o creştere a naşterilor premature în spitalele din ţară, a declarat agenţia internaţională de sănătate Unitaid, care a trimis aparate de oxigenoterapie pentru a-i ajuta pe bebeluşii născuţi prematur, relatează AFP, potrivit agerpres.

Invazia rusă în Ucraina „creşte nivelul de stres al femeilor însărcinate, ceea ce duce la creşterea numărului de naşteri premature raportate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Unitaid, Hervé Verhoosel, într-o conferinţă de presă la Geneva.


Citeşte şi: FBI percheziţionează PALATUL lui Trump din Florida – Black News

„Copiii născuţi prematur sunt mai predispuşi să dezvolte complicaţii respiratorii, neurologice sau digestive – afecţiuni care necesită adesea tratament cu oxigen”, a explicat el.

Unitaid a trimis 220 de aparate pentru administrarea de oxigen şi 125 de sisteme de amestecare a oxigenului (pentru a-i regla concentraţia), care sunt disponibile în 25 de centre din toată ţara, dintre care 17 sunt centre perinatale.

„În unele spitale cu care partenerii noştri au vorbit în timpul instruirii în utilizarea echipamentului, au existat creşteri de la 12 până la 40%” a naşterilor premature, a explicat Verhoosel.

„Însă lucrurile trebuie privite în perspectivă. Deocamdată, dată fiind situaţia, multe naşteri naturale fără complicaţii nu au loc în spitale, care primesc cazuri mai dificile. Ceea ce ajută la creşterea procentelor. Însă creşterea este reală”, a mai spus el.

Conflictul din Ucraina a provocat pagube sau a distrus multe spitale.

Citeşte şi: Zelenski reaminteşte dezastrul de la Cernobîl – Black News

„Acest lucru expune mii de nou-născuţi la un risc ridicat de invaliditate sau deces din cauza lipsei de acces la oxigen, la echipamentul necesar şi tratamentul esenţial”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Unitaid.

Până în prezent, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat 434 de atacuri asupra serviciilor de sănătate de la invazia rusă în Ucraina, dintre care 366 au vizat centre medicale.