Uraganul Irma, aşteptat cu angoasă în Florida, unde 5,6 milioane de persoane au fost îndemnate să evacueze localităţile de rezidenţă, a ajuns în Cuba sâmbătă, după ce a făcut cel puţin 19 morţi în insulele din Marea Caraibilor, ameninţate la ora transmiterii acestor informaţii de un alt uragan, Jose, informează AFP, conform agerpres.
Irma, o depresiune atmosferică uriaşă, cu o suprafaţă mai mare decât cea a Floridei, şi-a recăpătat vigoarea în noaptea de vineri spre sâmbătă, atingând din nou nivelul 5, cel mai ridicat, după ce fusese retrogradată în categoria 4 vineri dimineaţă de Centrul naţional american pentru uragane (NHC).
Irma, formată la sfârşitul lunii august în largul coastelor africane şi care a ajuns joi în Antile, a doborât recordul deţinut de super-taifunul Haiyan, care a devastat statul Filipine în 2013, înregistrând vânturi cu viteze de 295 de kilometri pe oră timp de peste 33 de ore, spre deosebire de rafalele produse de Haiyan, care au suflat timp de 24 de ore.
Potrivit declaraţiilor guvernelor din ţările afectate, bilanţul provizoriu este de 19 morţi (10 în insulele franceze Saint-Martin şi Saint-Barthelemy, patru în Insulele Virgine Americane, doi în Puerto Rico, doi în zona olandeză din Saint-Martin şi unul în Barbuda).
Aproximativ 1,2 milioane de persoane au fost deja afectate, însă numărul lor ar putea ajunge la 26 de milioane, a avertizat Crucea Roşie.
Pagubele materiale ar putea totaliza 120 de miliarde de dolari în Statele Unite, Antile şi Caraibe, potrivit agenţiei Enki Research, specializată în previziuni bazate pe modele evolutive computerizate.
Barbuda
Irma a lovit Barbuda miercuri în jurul orei 06.00 GMT cu vânturi ce au atins 295 de kilometri pe oră, provocând decesul unei persoane. Această insulă de mici dimensiuni este „complet devastată”, potrivit prim-ministrului dn Antigua şi Barbuda, Gaston Browne. „Trăim consecinţele modificărilor climatice”, a adăugat el.
Residents in Barbuda say people were tying themselves to their roofs as Hurricane Irma struck. #IrmaHurricane2017 #IrmaHurricane #Irma pic.twitter.com/E8tJWF409V
— News Hunter (@newshunter68) September 8, 2017
Saint-Barthelemy şi Saint-Martin
Câteva ore mai târziu, uraganul a traversat insula franceză Saint-Barthelemy, apoi insula franco-olandeză Saint-Martin, cu rafale de 360 de kilometri pe oră. Irma a făcut 10 victime omeneşti în partea franceză a insulei Saint-Martin şi doi morţi în partea olandeză a acesteia. Distrugerile sunt uriaşe, iar autorităţile de la Paris şi Haga au denunţat jafurile comise în urma catastrofei naturale.
Costurile distrugerilor au fost evaluate la 1,2 miliarde de euro în Saint-Martin şi Saint-Barthelemy de compania publică franceză de asigurări Caisse Centrale de Reassurance.
Insulele Virgine Americane şi Britanice
În Insulele Virgine Americane, autorităţile au anunţat patru morţi şi pagube materiale importante. În Insulele Virgine Britanice, guvernatorul Gus Jaspert a decretat stare de urgenţă, citând informaţii „care raportează morţi şi răniţi”.
Hurricane #Irma: A woman shows us her destroyed home in the US Virgin Islands. The latest in our live blog: https://t.co/3W4ktkJUH6 pic.twitter.com/IuVBFAyHN5
— Sky News (@SkyNews) September 9, 2017
Puerto Rico
Irma a trecut joi de-a lungul părţii de nord a teritoriului american insular Puerto Rico, cu vânturi de 295 de kilometri pe oră, provocând întreruperi ale alimentării cu electricitate şi precipitaţii puternice, în urma cărora cel puţin două persoane au murit. Mai mult de jumătate din populaţia de 3 milioane de locuitori este privată de electricitate, iar râurile au ieşit din matcă în centrul şi nordul insulei.
Why you never touch down live power lines. This was the scene earlier in Puerto Rico. #HurricaneIrma #Irma pic.twitter.com/98YZKaQneY
— Al Bree (@nlitenmebabe) September 7, 2017
Is amazing the sound of this #Hurricane in Puerto Rico…! 😱 #Irma2017 #IrmaHurricane #Irma pic.twitter.com/1dop6IbMOb
— Francisco Olivas (@focente) September 6, 2017
Republica Dominicană
Uraganul a afectat apoi, joi, Republica Dominicană. Vânturi cu viteze de 285 de kilometri pe oră şi ploi puternice au lovit ţara, obligând autorităţile să evacueze peste 20.000 de persoane. Cel puţin 2.135 de locuinţe au fost afectate.
Haiti
Trecerea uraganului Irma a provocat inundaţii şi a rănit mai multe persoane în regiunea nord-estică din Haiti, joi şi vineri, potrivit serviciilor de Protecţie Civilă. Uraganul a trecut puţin mai la nord faţă de Haiti decât era prevăzut, fapt care a atenuat impactul asupra ţării, considerată una dintre cele mai sărace din lume.
IRMA’s aftermaths in north of Haiti (locality named in creole ” Obòy” pic.twitter.com/1x0a7XkEZh
— Loumann. M (@LoumannM) September 8, 2017
In #Ouanaminthe North East of #Haiti tonight #HurricaneIrma #Irma. pic.twitter.com/MfbCD5Fkur
— IOM Haiti (@IOMHaiti) September 8, 2017
Bahamas şi Cuba
Irma a trecut vineri peste sud-estul insulei Bahamas şi nu a provocat pierderi de vieţi omeneşti, nici pagube materiale majore în acest arhipelag, potrivit unui prim bilanţ al autorităţilor locale.
Uraganul a ajuns în Cuba sâmbătă, la ora locală 03.00, afectând mai întâi arhipelagul Camarguey, cu rafale estimate la 260 de kilometri pe oră, potrivit NHC.
Ploi diluviene s-au abătut asupra Cubei timp de multe ore, înainte de sosirea uraganului Irma. Peste 1 milion de persoane au fost evacuate ca măsură de precauţie, potrivit autorităţilor.
În zonele turistice de pe coasta nordică a Cubei, peste 10.000 de turişti străini şi câteva mii de cubanezi aflaţi în vacanţă au fost transportaţi în zone sigure. Capitala Cubei, Havana, a fost plasată în stare de alertă.
#HurricanIrma causes destruction to #Cuba and becomes Category 5 again , as evacuation issued for #MiamiDadeCounty https://t.co/A7fbtJrtNX
— Marcos Luis™ (@MarcosLuis) September 9, 2017
#news Irma sets her eyes on Cuba and the Bahamas – Cuba and the Bahamas are currently in Irma’s sights after it… https://t.co/e5LJbcMTM9
— Elexonic (@Elexonic) September 9, 2017
Live cam in Cuba, sirens going off.https://t.co/5j4EBQK5e0
— God Is ~ I Am (@TerminatorBarbi) September 9, 2017
Traiectoria prevăzută
La sosirea sa în Cuba, Irba avea o viteză de deplasare de 20 de kilometri pe oră, potrivit NHC. Ochiul ciclonului se afla atunci la o distanţă de 190 de kilometri faţă de oraşul cubanez Caibarien şi la 485 de kilometri sud-est faţă de Miami, în Florida, care ar trebui să devină următoarea „destinaţie” a uraganului.
În Statele Unite, Irma ar trebui să lovească mai întâi duminică arhipelagul Keys, apoi Miami în Florida, cu vânturi aşteptate să atingă viteze de 240 de kilometri pe oră, după care se va întrepta spre Georgia şi Carolina de Nord. Starea de urgenţă, deja în vigoare în cele trei state menţionate, a fost decretată şi în Virginia, un stat aflat puţin mai la nord pe coasta estică americană.
Autorităţile americane au îndemnat 5,6 milioane de persoane să evacueze statul Florida. Ordine de evacuare obligatorie au fost emise anterior pentru zonele de coastă din Florida şi Georgia, care vizează aproximativ 1 milion de persoane. Sute de mii de şoferi erau blocaţi în ambuteiaje pe autostrăzile din Florida, încercând să fugă din calea uraganului.
Latest Irma Trajectory- Miami area a bit safer – Pray 4 FL West Coast#IrmaHurricane2017 #MTVUnplugged #IfIWerePresidentForOneDay #ProLife pic.twitter.com/2Zlj9WDqFt
— John ن (@John00motus) September 9, 2017
Track Hurricane #Irma trajectory live by watching here: https://t.co/KH4xoTjpwz pic.twitter.com/7BOEkWhJZO
— Power 105.1 (@Power1051) September 9, 2017
plane hunts hurricanes entering the eye of the powerful hurricane Irma that continues its trajectory pic.twitter.com/3J0QOQ9lYA
— Aldo Aldrete PhD (@AldoAldrete) September 7, 2017
2:30 A.M. Update on the trajectory of #HurricaneIrma #TampaBay #Evacuation #hurricaneirma2017 https://t.co/iu7gh4ysnk
— Beacon Media Network (@RealBeaconMedia) September 9, 2017
Alte două uragane
Un alt uragan, Jose, care a crescut în intensitate vineri şi a ajuns la categoria 4, cu vânturi de 240 de kilometri pe oră, avansează în prezent spre vest, ameninţând Antilele. Insulele Saint-Martin şi Saint-Barthelemy au fost plasate din nou în stare critică de alertă ciclonică.
Un al treilea uragan, Katia, a fost retrogradat sâmbătă dimineaţă în categoria furtunilor tropicale, după ce a atins coasta atlantică a Mexicului în timpul nopţii de vineri spre sâmbătă. În acel moment, deşi era un uragan de categoria 1, Katia nu a produs pagube materiale majore. Mexicul a fost afectat în noaptea de joi spre vineri (ora 04.49 GMT) de un devastator seism produs pe coasta sa de la Oceanul Pacific, care a făcut cel puţin 61 de morţi.