DISTRIBUIȚI
Wikiwand

Un tânăr militant din Hong Kong a fost acuzat joi de „secesiune”, devenind astfel prima personalitate politică urmărită în justiţie în virtutea noii legi asupra securităţii naţionale, impusă de Beijing în teritoriul semiautonom, informează AFP, potrivit agerpres.

La două zile după ce a fost arestat marţi dimineaţa, de câţiva poliţişti în civil, într-o cafenea situată în faţa consulatului american din Hong Kong, Tony Chung, 19 ani, a fost acuzat de un tribunal de secesiune, de spălare de bani şi de conspiraţie în vederea publicării de conţinuturi instigatoare.


Citeşte şi: Germania înregistrează pentru prima dată peste 16.000 de infectări zilnice

El era membru al grupului „Student Localism”, care pledează pentru independenţa Hong Kongului faţă de China continentală. Acest grup a fost dizolvat cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare, la sfârşitul lui iunie, a acestei legi asupra securităţii naţionale, însă secţiile lui internaţionale au rămas active.

Această legislaţie listează o serie întreagă de noi infracţiuni, printre care exprimarea de opinii politice precum apărarea independenţei sau o mai mare autonomie pentru Hong Kong.

Citeşte şi: Ani grei de închisoare pentru un fost preşedinte sud-coreean! Sentinţa este definitivă!

Un grup până acum necunoscut şi care se denumeşte „Friends of Hong Kong” a publicat la scurt timp după arestarea lui Tony Chung un comunicat în care susţine că acesta a încercat să organizeze în acea zi intrarea unui militant în consulatul american, pentru ca aceasta să ceară azil.

Chung a rămas în arest până ce a compărut în faţa unui tribunal, joi dimineaţa.

Cererea lui de a fi eliberat pe cauţiune a fost respinsă.