DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Fostul premier britanic Tony Blair s-a pronunţat miercuri pentru crearea unei comisii de reconciliere, pe modelul celei constituite în Africa de Sud după apartheid, pentru a trata crimele comise în timpul perioadei sângeroase a ”tulburărilor” din Irlanda de Nord, informează AFP, potrivit agerpres.

Blair a spus că a încercat să pună în practică o comisie, dar a precizat că ”la acea vreme nu exista sprijin” pentru această idee.


Citeşte şi: Ciocnirile violente dintre palestinieni şi israelieni au continuat şi noaptea trecută – Black News

În opinia fostului lider laburist, această comisie ar reprezenta un abordare mai bună decât urmărirea în justiţie cu privire la crimele comise în perioada 1969-1998.

Aceste trei decenii de violenţe în provincia Irlanda de Nord între catolicii susţinători ai reunificării cu Republica Irlanda şi protestanţii favorabili rămânerii în interiorul Regatului Unit s-au soldat cu aproximativ 3.500 de morţi până la acordul de pace din 1998, negociat de guvernul de la Londra condus la acea vreme de Tony Blair.

În pofida opoziţiei exprimate de Irlanda şi de rudele victimelor, guvernul britanic ia în calcul promovarea unei legi care să îi protejeze pe soldaţii britanici care au intervenit în timpul conflictului.

Citeşte şi: Hamas lansează sute de rachete asupra Israelului – Black News

Marţi, justiţia nord-irlandeză a denunţat folosirea excesivă a forţei de către armata britanică în timpul unei serii de violenţe în 1971 soldate cu moartea a zece persoane ”complet nevinovate” la Belfast.

Această decizie a ”justificat” lupta familiilor, dar ”cred sincer că, dacă încercaţi să analizaţi toate aceste cazuri şi dacă aveţi procese şi anchete penale, acest lucru nu va soluţiona problema”, a susţinut fostul şef al guvernului britanic.