DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair a solicitat autorităţilor britanice să facă publice mai multe date despre imunizarea cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca pentru a diminuarea temerilor din jurul acestui ser împotriva noului coronavirus, informează dpa, potrivit agerpres.

Într-o prefaţă la un raport publicat de propria sa organizaţie non-profit, Blair a avertizat că eforturile globale de vaccinare vor fi subminate dacă vaccinurile, precum cel dezvoltat de AstraZeneca, sunt „discreditate pe baza unor anxietăţi nejustificate cu privire la siguranţă sau eficacitate”.


Citește și: Polițistul Derek Chauvin este VINOVAT de asasinarea lui George Floyd

El a cerut guvernului să publice date despre: numărul de persoane vaccinate, apoi defalcat pe prima doză şi pe a doua doză şi pe grupe de vârstă; numărul persoanelor care au contractat COVID-19 după ce au fost imunizate; câte dintre acestea au fost spitalizate şi câte au murit.

„Accept în întregime ideea că prezentarea datelor trebuie să fie atent selectată, pentru a nu induce în eroare, ci a informa cu precizie”, a declarat el.

„Cu toate acestea, suntem într-o situaţie în care, după părerea mea, doar publicarea setului total de date pentru programul de vaccinare din Marea Britanie va aduce credibilitatea la nivel global de care are nevoie AstraZeneca”, a precizat Blair.

Citește și: Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a împlinit 95 de ani

El a adăugat reticenţa în ceea ce priveşte vaccinurile, în special cea legată de serul AstraZeneca, este „complet greşită şi nejustificată”.

Marea Britanie şi-a schimbat recent recomandările referitoare la imunizarea cu serul AstraZeneca în urma raportării unor cazuri rare de formare de cheaguri sangvine şi a recomandat ca doar persoanele de peste 30 de ani să primească primească vaccinul.