DISTRIBUIȚI

Candidatul unei coaliţii stânga-ecologişti, Tomislav Tomasevic, a fost ales duminică primar al Zagrebului, învingându-l pe rivalul său de dreapta în al doilea tur de scrutin, potrivit rezultatelor oficiale aproape complete, notează AFP, potrivit agerpres.

Tomislav Tomasevic a obţinut peste 65% din voturi, învingându-l pe cântăreţul folk Miroslav Skoro. El îi va urma în funcţie lui Milan Bandic, primar al Zagrebului peste douăzeci de ani, acuzat de corupţie şi decedat în februarie în urma unui infarct.


Citește și: Scene din căsnicia unui mogul sau: tulburătorul act IV al lui Bill Gates

Tomasevic este considerat ca simbolul unei noi generaţii de politicieni croaţi fără legătură cu niciunul dintre cele două partide politice dominante. De la independenţa Croaţiei de Iugoslavia în 1991, puterea a oscilat între partidul conservator HDZ, aflat la putere, şi social-democraţi, în prezent în opoziţie.

Tomasevic, 39 de ani, a făcut campanie cu promisiunea de a elimina clientelismul şi „caracatiţa corupţiei” din capitală. El s-a angajat să facă capitala „mai verde, mai echitabilă, mai eficientă şi mai transparentă”.

Coaliţia condusă de partidul său Mozemo (We Can) a câştigat 23 de locuri în adunarea municipală de 47 de locuri la alegerile locale naţionale în urmă cu două săptămâni. Tomasevic a mai candidat pentru primărie în 2017, dar a obţinut doar 4% din voturi atunci.

Citește și: NSA a spionat-o pe Merkel şi pe alţi aliaţi europeni

El a devenit deputat atunci când partidul său Mozemo a intrat pentru prima dată în parlament anul trecut. Asta nu îi împiedică pe unii să sublinieze lipsa lui de experienţă.

Una dintre provocările sale principale va fi reconstrucţia oraşului vechi, grav afectat de un cutremur în martie 2020.