DISTRIBUIȚI
Military.com

Generalul american Tod Wolters a fost numit vineri noul Comandant Suprem al Forţelor Aliate ale NATO în Europa (SACEUR), preluând această funcţie de la generalul Curtis Scaparrotti, într-o perioadă de ameninţări reînnoite din partea Rusiei, informează dpa, potrivit agerpres.

Această funcţie este „una dintre cele mai dificile şi mai importante poziţii militare din lume”, a declarat Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul ceremoniei de predare a mandatului care a avut loc în oraşul belgian Mons.


Citește și: FANI lovește cu putere India (VIDEO): Peste un milion de oameni au fost evacuați!

Anterior, Wolters a fost comandantul forţelor aeriene americane în Europa, responsabil pentru apărarea aeriană şi antirachetă a celor 29 de aliaţi ai NATO, în timp ce conducea şi forţele aeriene ale SUA în 104 de ţări din Europa, Africa, Asia, Orientul Mijlociu şi din alte zone.

Generalul Wolters a preluat de la Scaparrotti conducerea a peste 68.000 de soldaţi, marinari, piloţi, puşcaşi marini, membri ai pazei de coastă şi civili în 51 de ţări şi teritorii.

Această schimbare a intervenit în condiţiile în care NATO se pregăteşte pentru probabila desfiinţare a Tratatului ruso-american pentru dezarmare nucleară, care a protejat Europa în ultimii treizeci de ani.

Citește și: Rezultatul alegerilor locale din UK penalizează atât partidul lui May, cât și opoziția

SUA s-au retras din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF) în februarie, acuzând Rusia că încalcă prevederile acestuia. Retragerea a declanşat o perioadă de revizuire de şase luni, înainte de rezilierea tratatului, la începutul lui august.

Moscova neagă că ar încălca Tratatul INF şi asigură că este deschisă ideii de a discuta despre propunerea preşedintelui american Donald Trump referitoare la un nou acord cu privire la dezarmarea nucleară la care să participe SUA, Rusia şi China.