DISTRIBUIȚI
Wikipedia

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri că înaintea unei eventuale reveniri la formatul G8 este necesară o consultare cu toate statele care fac parte din actualul G7, potrivit agenției TASS, scrie mediafax.

Declarațiile oficialului rus vin în contextul informațiilor potrivit cărora președintele Statelor Unite, Donald Trump, ar fi discutat cu omologul său francez, Emmanuel Macron, despre o eventuală revenire a Rusiei în grupul G8.


Citește și : Putin: SUA pot lansa noi rachete de croazieră în Europa după retragerea din INF

„Mai sunt și alți membri. Cunoaștem părerea a doi dintre aceștia. Trebuie să aflăm și pozițiile celorlalți”, a spus Peskov.

Donald Trump a declarat marți că ar fi „potrivit” ca Rusia să fie reprimită în Grupul țărilor puternic industrializate, lucru ce ar însemna revenirea la formatul G8.

Președintele american a afirmat că, deseori, liderii statelor din Grupul celor Șapte (G7) discută despre Rusia, care a fost exclusă din acest format după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în anul 2014, la insistențele predecesorului lui Trump, Barack Obama. Trump a făcut afirmații similare și cu ocazia ediției precedente a summitului G7.

Citește și : Doi militari americani au fost ucişi în Afganistan

Potrivit unui oficial american de rang înalt citat de CNN, Trump și Macron au avut marți o convorbire telefonică și au decis că președintele Rusiei, Vladimir Putin, ar trebui să fie invitat la summit-ul G7 din 2020.