DISTRIBUIȚI
A Shanghai resident waits for a food delivery. Economists at Nomura estimate that 45 cities and 373mn people in China are under full or partial lockdown © Aly Song/Reuters

Shanghai a anunţat, duminică, că va redeschide toate şcolile, inclusiv grădiniţele, şcolile primare şi gimnaziale pe 1 septembrie, după ce luni de zile au fost închise din cauza coronavirusului, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Shanghai va cere tuturor profesorilor şi elevilor să facă teste de acid nucleic pentru coronavirus în fiecare zi înainte de a părăsi campusul, a precizat Comisia Municipală de Educaţie a oraşului.


Citeşte şi: Atacatorul lui Salman Rushdie a fost inculpat pentru tentativă de omor şi nu poate fi eliberat pe cauţiune – Black News

De asemenea, a cerut profesorilor şi elevilor să efectueze o ”gestionare a sănătăţii personale” de 14 zile în interiorul oraşului înainte de redeschiderea şcolii, a menţionat comisia într-un comunicat.

Shanghai a închis toate şcolile la mijlocul lunii martie înainte de instituirea carantinei care a durat două luni menită să combată cel mai grav focar de COVID în lunile aprilie şi mai.

Unii elevi de liceu şi gimnaziu au putut să se întoarcă în sălile de clasă în iunie, în timp ce majoritatea elevilor au continuat să studieze acasă pentru restul semestrului.

Anunţul privind redeschiderea şcolilor aduce o mare uşurare pentru mulţi locuitori, dar temerile cu privire la o potenţială carantină continuă să persiste, deoarece China promite să menţină politica sa de toleranţă zero, care impune ca toate cazurile pozitive şi contactele lor apropiate să fie plasate în carantină.

Sâmbătă, videoclipurile de pe reţelele sociale chineze au arătat clienţii trecând pe lângă paznicii de securitate şi fugind dintr-un magazin IKEA din centrul oraşului, iar pe fundal se auzea anunţul dintr-un difuzor care spunea că mall-ul era închis pentru a urmării contactele de Covid.

Reuters nu a putut verifica din surse independente autenticitatea videoclipurilor, dar serviciul pentru clienţi al companiei IKEA a anunţat, duminică, că mall-ul a fost închis din cauza restricţiilor anticovid.

Shanghai, cel mai populat din China, a raportat, sâmbătă, cinci noi infecţii locale de Covid, toate asimptomatice iar 2.467 de cazuri transmise pe plan intern au fost raportate la nivel naţional.

Citeşte şi: Rusia confirmă un posibil schimb de prizonieri cu SUA – Black News

Centru financiar chinez şi-a extins cerinţele săptămânale de testare Covid, precum şi testarea gratuită până la sfârşitul lunii septembrie, în încercarea de a menţine virusul sub control, au anunţat, sâmbătă, autorităţile.

Provincia sudică Hainan este în present cea mai grav afectată regiune a Chinei, cu 494 de cazuri simptomatice şi 846 de cazuri asimptomatice înregistrate sâmbătă.

Vicepremierul chinez Sun Chunlan a cerut Hainanului să atingă zero cazuri la nivelul comunităţii cât mai curând posibil, potrivit presei chineze.