DISTRIBUIȚI

Provincia italiană Tirolul de Sud, predominant germanofonă, riscă o dispută constituţională cu guvernul central de la Roma după o decizie a consiliului local privind schimbarea unilaterală a numelui său italian, a relatat luni dpa, potrivit agerpres.

Tirolul de Sud, o provincie muntoasă din apropierea frontierei cu Austria, este majoritar germanofonă, dar oficial bilingvă. Numele său oficial italo-german este Alto Adige/Südtirol. Provincia este una dintre cele două componente ale regiunii Trentino-Alto Adige/Südtirol.


Citește și: Trump l-a sunat pe Erdogan să-i ceară oprirea INVAZIEI în Siria

Vineri, consiliul local a adoptat o hotărâre în baza căreia termenul italian ‘Alto Adige’ a fost schimbat în ‘Provincia di Bolzano’ (Provincia Bolzano), termenul în germană rămânând ‘Südtirol’.

Formaţiunea Süd-Tiroler Freiheit, un partid secesionist, a susţinut amendamentul lingvistic, fiind de părere că numele ‘Alto Adige’ este o moştenire a dominaţiei fasciştilor italieni asupra regiunii.

În cazul în care nu se revine la denumirea ‘Alto Adige’, guvernul italian va sesiza Curtea Constituţională, a declarat duminică ministrul pentru afaceri regionale Francesco Boccia.

Citește și: Trump impune SANCȚIUNI împotriva Turciei

Profesorul de drept constituţional Michele Ainis a declarat luni pentru postul de radio italian RAI că decizia consiliului local din Tirolul de Sud este ”evident neconstituţională”, întrucât numele oficiale ale regiunilor nu pot fi schimbate.

Liderul ales al Tirolului de Sud, Arno Kompatscher, a minimalizat gravitatea incidentului, dar a făcut un apel la ”folosirea corectă a terminologiei” în dezbaterile viitoare.