DISTRIBUIȚI

sursa foto:  EADaily

Autorităţile autoproclamatei republici transnistrene îi vor solicita Rusiei, mediator şi garant în cadrul negocierilor dintre Chişinău şi Tiraspol, să aducă acest dialog în cadrul ONU, a anunţat marţi liderul separatist Vadim Krasnoselski, informează agenţia de presă TASS.

‘Dacă observăm o stagnare a procesului de negocieri, de ce să nu aducem dialogul la un nou nivel: în cadrul ONU, unde am fi auziţi. De aceea, astfel de propuneri vor fi trimise Federaţiei Ruse’, a spus Krasnoselski.


La 23 august, Chişinăul s-a adresat la rândul său Organizaţiei Naţiunilor Unite cu cererea de a include retragerea forţelor de menţinere a păcii ruse din Transnistria pe ordinea de zi a celei de-a 72-a sesiuni a Adunării Generale, programată să se desfăşoare la 12 septembrie.

Cererea a fost făcută prin intermediul unei scrisori semnate de către reprezentantul permanent al Republicii Moldova la ONU, Victor Moraru, care apreciază că prezenţa trupelor ruse „reprezintă o ameninţare la adresa păcii şi securităţii internaţionale”.

În acest sens, diplomatul moldovean a amintit că, în 1999, OSCE a cerut printr-o declaraţie adoptată la summitul de la Istanbul ca Federaţia Rusă să-şi retragă, până în anul 2002, trupele de pe teritoriul republicii.

Reacţia Moscovei a venit prin vocea reprezentantului permanent al său la ONU, Vasili Nebenzea, care a calificat-o drept un demers „inamical”, care nu va conduce la un proces paşnic de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului în cadrul formatului de negocieri „5+2” (Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina, OSCE plus SUA şi UE, ca observatori).