DISTRIBUIȚI
EuroTopics

Retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană (Brexit) este o „catastrofă” pentru cetăţenii britanici, care acum regretă decizia, afirmă comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat postului BFMTV, informează mediafax.

„Este o catastrofă economică, experţii spun acest lucru, este grav şi oamenii regretă. Urmăriţi ce se întâmplă cu aprovizionarea magazinelor, urmăriţi situaţia de la staţiile de carburanţi, ce se întâmplă cu lipsa de personal medical, cu lipsa de şoferi de camioane, problemele din sectorul construcţiilor. Este un dezastru ce se întâmplă în prezent”, a afirmat Thierry Breton.


Citește și : Amnesty International cere o anchetă în Emirate după expulzarea unor migranţi africani

„Britanicii pot visa că vor avea din nou prosperitate, dar acum vor să revină, deoarece nu mai au personal medical, nu mai au şoferi de camioane”, a subliniat comisarul UE pentru Piaţa Internă.

Recent, Guvernul Boris Johnson a fost nevoit să mobilizeze armata pentru a alimenta staţiile de carburanţi din Marea Britanie, în contextul unei crize cauzate de lipsa şoferilor de autocisterne.

Citește și : Regina Marii Britanii a participat la primul ei angajament oficial după spitalizarea de săptămâna trecută

În contextul retragerii din Uniunea Europeană, Marea Britanie a fost nevoită să acorde un statut special provinciei britanice Irlanda de Nord în relaţia cu UE pentru a evita apariţia controalelor vamale la frontiera cu Irlanda, ceea ce ar fi afectat semnificativ Acordul de Pace din Vinerea Mare (1998), care a pus capăt conflictului militar nord-irlandez. Însă menţinerea reglementărilor UE în Irlanda de Nord generează probleme privind tranzitul mărfurilor spre şi dinspre restul Marii Britanii. În acest context, Guvernul de la Londra ar vrea modificarea Protocolului nord-irlandez al Acordului Brexit, idee respinsă de liderii de la Bruxelles.