DISTRIBUIȚI
France24

Theresa May ar vrea să amendeze Acordurile din Vinerea Mare, care au pus capăt conflictului nord-irlandez în 1998, pentru a ieşi din impsul Brexitului, dezvăluie pe site cotidianul The Daily Telegraph, relatează Reuters, potrivit news.ro.

La şase zile după respingerea masivă în Camera Comunelor a acordului divorţului încheiat cu Uniunea Europeană (UE), premierul urmează să-şi prezinte luni ”planul B” parlamentarilor, cu scopul de a ajunge la o înţelegere în vederea unui Brexit ordonat la 29 martie.


Citește și: Londra lansează o aplicație mobilă pentru reședința britanică

Potrivit The Telegraph, una dintre ipotezele studiate ar fi o modificare a Acordurilor de Pace din 1998, prin care Londra să garanteze Dublinului că Regatul Unit nu va reimpune frontiere fizice între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord în urma ieşirii regatului din Uniune la 29 martie.

Guvernul britanic consideră că includerea unei asemenea garanţii în Acordurile de Pace ar putea ajura regatul să ocolească ”clauza de salvgardare” – ”plasa de siguranţă” sau ”backstop”-ul – impuse de euroeni pentru a se asigura că nu va fi rimpusă o frontieră fizică în Irlanda.

Citește și: Turcia se autopropune să facă ‘ordine’ într-o provincie din Siria