DISTRIBUIȚI
Daily Express

Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de o oarecare flexibilitate în negocierile cu privire la Brexit în măsura în care şi Marea Britanie a făcut acest lucru, pentru a se putea ajunge la un acord convenabil pentru amândouă părţile, susţine premierul britanic Theresa May într-un articol publicat miercuri în cotidianul german Die Welt, citat de dpa, potrivit agerpres.

Apelul premierului britanic vine înainte de un summit informal de la Salzburg, Austria, al liderilor UE, considerat de importanţă critică, în condiţiile în care Londra şi Bruxelles trebuie să pună la punct detaliile ieşirii Marii Britanii din Uniune până la finele lui martie anul viitor, în caz contrar existând riscul ca Regatul Unit să părăsească blocul comunitar fără un acord.


Citeşte şi: Ecuador: 12 morţi în al şaptelea accident de autocar în doar 37 de zile

Or, potrivit multor experţi, acest lucru ar presupune un cost economic ridicat pentru Europa în general, dar mai ales pentru Marea Britanie.

„Cu bunăvoinţă şi determinare de ambele părţi, putem evita o ieşire dezordonată şi putem găsi noi modalităţi de cooperare”, a scris May. „În UE sau în afara ei, continuăm să facem parte din familia noastră de naţiuni europene şi trebuie să rămânem prieteni care îşi susţin reciproc securitatea şi prosperitatea”, afirmă premierul britanic.

Având în vedere situaţia Irlandei de Nord, Theresa May îşi reiterează în articol apelul la o zonă de comerţ liber şi un „aranjament vamal prietenos pentru mediul de afaceri”, în condiţiile în care există temeri că tensiunile ar putea renaşte pe insulă, la două decenii după acordul de pace încheiat acum două decenii. Marea Britanie, UE şi Dublinul s-au pronunţat pentru păstrarea unei ‘frontiere deschise’ între Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord după Brexit, însă nu au reuşit să ajungă la un acord privind modalitatea în care s-ar putea realiza acest lucru.

Citeşte şi: O maşină a intrat cu viteză în oamenii strânşi la o moschee din Londra. Două persoane au fost spitalizate – FOTO

„Niciuna dintre părţi nu poate cere ceva de neacceptat pentru cealaltă, cum ar fi o frontieră vamală externă între părţi diferite ale Regatului Unit”, notează premierul britanic în Die Welt.

Theresa May mai susţine că Brexit-ul nu va însemna că Marea Britanie va avea dintr-o dată valori diferite de restul Europei, dar admite că plecarea din UE va reduce accesul blocului pe piaţa britanică.

„Noi propunem un aranjament corect care să funcţioneze atât pentru economia UE, cât şi pentru cea a Marii Britanii”, adaugă şefa guvernului de la Londra.