DISTRIBUIȚI

Premierul britanic Theresa May i-a anunţat marţi pe miniştrii din cabinetul său că va răspunde rapid după votul parlamentar privind acordul de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, vot prevăzut pentru marţi seară, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Întrebat dacă Theresa May va demisiona în cazul respingerii acordului de parlamentarii britanici, purtătorul său de cuvânt a declarat că şefa executivului de la Londra este decisă să respecte voinţa electoratului britanic şi să retragă ţara sa din UE.


Citelște și: Zi crucială pentru Brexit în parlamentul britanic

”Prim-ministrul a spus că guvernul este în slujba poporului şi crede cu pasiune că trebuie să respectăm rezultatul referendumului din 2016. Ea a menţionat că după ce are loc votul, va răspunde rapid la rezultatul acestuia”, a menţionat purtătorul de cuvânt.

Parlamentul britanic a avut trei zile de dezbateri în acest dosar în luna decembrie, înainte ca votul să fie amânat pentru luna ianuarie. Dezbaterea parlamentară a fost reluată pe 9 ianuarie şi se va încheia pe 15 ianuarie la ora 19:00 GMT.

Citește și: Armata americană menține trupele la granița cu Mexicul

Dacă Theresa May pierde votul, parlamentul îi cere să revină în trei zile lucrătoare cu o moţiune care cuprinde următorii paşi, până cel târziu luni, 21 ianuarie.

Guvernul de la Londra a declarat anterior că în cazul în care acordul este respins, atunci Regatul Unit va părăsi UE fără un acord pe 29 martie 2019. Unii parlamentari au avansat ideea că parlamentul ar putea prelua de la guvern controlul procesului de ieşire a ţării din UE şi să îl predea unui comitet de parlamentari cu experienţă, din întregul spectru politic.