DISTRIBUIȚI
tass

Premierul britanic Theresa May se va deplasa luni seară la Strasbourg – unde vor avea loc sesiunea plenară a Parlamentului European şi reuniunea săptămânală a Colegiului comisarilor europeni – în încercarea de a depăşi impasul în care se află negocierile privind ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, a anunţat ministrul de externe irlandez Simon Coveney, care a adăugat că obstacolele în tratative încă persistă, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Uniunea Europeană încearcă să formuleze o propunere privind Brexitul care să elimine temerile Londrei legate de aşa-numita ‘plasă de siguranţă’ referitoare la frontiera irlandeză, dar nu va face compromisuri privind priorităţile esenţiale ale blocului comunitar, a spus Coveney.


Citește și : Martorii povestesc ultimele secunde de zbor ale avionului prăbușit în Etiopia: Ieșea fum și se desprindeau bucăți din fuselaj!

”Negocierile sunt în desfăşurare. Prim-ministrul britanic se deplasează la Strasbourg în această seară, înţeleg că pentru a încerca să finalizeze un acord dacă este posibil”, a declarat şeful diplomaţiei irlandeze.

”Abordarea noastră rămâne aceeaşi, am afirmat foarte clar că acordul de retragere nu poate fi schimbat, însă dorim să încercăm să fim utili în termeni de a oferi claritate şi de a da noi asigurări, necesare în Westminster, că plasa de siguranţă se doreşte a fi temporară. Nimeni nu încearcă să păcălească pe nimeni, cu nimic”, a accentuat oficialul de la Dublin.

Destinată să fie aplicată doar ca ultim recurs, dacă nicio altă soluţie nu este găsită, ”plasa de siguranţă” (backstop) ar menţine Regatul Unit într-o uniune vamală cu UE şi prevede o aliniere mai fermă privind normele UE pentru Irlanda de Nord.

Numeroşi parlamentari britanici consideră această măsură drept ”o capcană” ce i-ar menţine sub umbrela UE în pofida Brexit-ului. Ei cer o limită în timp sau garanţia că vor putea să iasă în mod unilateral.

Citește și : Armenia este nemulțumită de exercițiile militare desfășurate în Azerbaidjan

La rândul său, UE refuză să renegocieze această măsură, dar promite că va face tot posibilul pentru a negocia după Brexit o viitoare relaţie comercială cu Londra care va face inutile controalele la frontiera irlandeză şi deci ”backstop-ul” ar fi inutil.