DISTRIBUIȚI
Twitter

Premierul britanic Theresa May s-a declarat miercuri ‘profund îngrijorată’ de condamnarea în Iran a unei angajate iraniene a British Council, indentificată ca Aras Amiri de către centrul cultural britanic, la zece ani de închisoare pentru spionaj, informează France Presse, scrie agerpres.

‘Este un caz foarte şocant’, a denunţat Theresa May în cursul unei sesiuni de întrebări şi răspunsuri la guvern, la două zile după anunţul condamnării acestei tinere arestată în 2018 în Iran.


Citește și : Iranul este pregătit pe plan militar pentru a învinge alianţa americano-israeliană, declară ministrul apărării iranian

Ministrul de externe britanic Jeremy Hunt a propus o întâlnire cu familia acesteia.

‘Colega noastră, se pare, Aras Amiri a fost condamnată de către autorităţile iraniene. Suntem consternaţi de această condamnare şi profund îngrijoraţi de securitatea şi starea ei’, a declarat marţi Ciaran Devane, directorul general al British Council.

În mai 2018, centrul a informat cu privire la arestarea tinerei Aras Amiri, o studentă iraniană care locuieşte în Regatul Unit, în timp ce se afla într-o vizită la familia sa în Iran.

Un purtător de cuvânt al autorităţii judiciare din Iran a anunţat luni condamnarea la ‘zece ani de închisoare’ a ‘unei cetăţene iraniene responsabile de biroul „Iran”‘ al British Council, care a ‘cooperat cu agenţiile de spionaj britanice’ şi a depus ‘mărturii’, fără a-i dezvălui identitatea.

Ea era responsabilă de proiecte culturale de ‘infiltrare’ şi a fost arestată ‘în urmă cu peste un an’ de serviciile de informaţii şi securitate iraniene, a adăugat acelaşi purtător de cuvânt, citat de agenţia de presă Mizan.

‘Noi respingem ferm aceste acuzaţii’, a reacţionat Ciaran Devane. ‘British Council nu are nicio activitate în Iran şi Aras nu s-a dus în Iran să muncească’, a spus el. ‘Aras a fost angajată la Londra timp de cinci ani pentru a face mai cunoscută cultura iraniană în Marea Britanie, de exemplu, prin încurajarea traducerii cărţilor iraniene în limba engleză’, a indicat directorul British Council.

Citește și : Olanda suspendă instructajul trupelor irakiene din cauza unei ameninţări de securitate

Această condamnare intervine într-un climat tensionat între Iran şi Regatul Unit cu privire la irano-britanica Nazanin Zaghari-Ratcliffe (40 de ani), arestată pe aeroportul din Iran în 2016 după ce îşi vizitase familia.

Angajată a Fundaţiei Thomson Reuters, legată de agenţia de presă canadiano-britanică cu acelaşi nume, Nazanin Zaghari-Ratcliffe a fost condamnată în septembrie 2016 la cinci ani de închisoare pentru participarea la manifestaţiile din 2009 împotriva regimului, ceea ce ea dezminte. Londra i-a acordat protecţie diplomatică în luna martie trecut.