DISTRIBUIȚI

Acordul convenit de Londra cu Uniunea Europeană privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar le va asigura britanicilor controlul asupra fluxului de cetăţeni din UE care intră în ţara lor, a afirmat luni premierul britanic Theresa May într-o întâlnire cu lideri de afaceri, transmit dpa şi BBC, potrivit agerpres.

„Odată plecaţi din UE, vom avea control deplin asupra a cine vine aici”, le-a spus May reprezentanţilor patronatelor prezenţi la reuniunea CBI (Confederaţia industriei britanice).


Citeşte şi: Rusia nu renunţă la Insulele Kurile

„Nu va mai fi cazul ca cetăţeni ai UE, indiferent de pregătirea sau experienţa pe care o pot oferi, să poată sări peste rând, luând-o înaintea inginerilor din Sydney sau dezvoltatorilor de software din Delhi”, a adăugat şefa executivului de la Londra.

În acelaşi timp, noile reguli de imigraţie în ce-i priveşte pe cetăţenii UE trebuie „să dea curs încrederii publicului, acordându-i controlul asupra a cine intră” în Marea Britanie, a mai spus Theresa May, subliniind că este hotărâtă să îndeplinească acest obiectiv şi vrea să coopereze cu mediul de afaceri în acest scop.

Citeşte şi: Lider al unui cartel mexican de droguri, MORT în închisoare

În ce-l priveşte, preşedintele CBI, John Allan, a apreciat că parlamentul britanic ar trebui să susţină acordul cu Bruxellesul obţinut de Theresa May şi a avertizat împotriva consecinţelor pe care le-ar avea pentru afaceri şi economie în general retragerea Marii Britanii din blocul comunitar fără un acord. La rândul ei, directoarea generală a CBI, Carolyn Fairbairn, a afirmat că acordul privind Brexit reprezintă „un compromis, însă un progres obţinut cu greu”, menţionând că firmele cheltuiesc deja sute de milioane de lire cu pregătirile pentru un Brexit fără acord.

Negociatorii britanici şi europeni au încheiat săptămâna trecută un acord care stabileşte termenii retragerii Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar la 29 martie 2019. Acordul mai trebuie însă ratificat de ambele părţi, iar premierul britanic are în faţă o luptă deosebit de dificilă pentru a obţine acordul parlamentului de la Londra, mai mulţi miniştri demisionând deja din cauza textului de compromis.