DISTRIBUIȚI
twitter

Parlamentarii britanici au ovaţionat-o în picioare miercuri pe şefa guvernului la final de mandat Theresa May după ce ea a avut ultima apariţie în Camera Comunelor ca lideră a conservatorilor, relatează Reuters, potrivit agerpres.

May, în vârstă de 62 de ani, a părut să se lupte cu lacrimile când a părăsit Camera Comunelor, oprindu-se să-i strângă mâna preşedintelui acestui for, John Bercow, înainte de plecare. Mandatul de premier va fi preluat oficial de Boris Johnson în cursul zilei de miercuri.


Citește și : Serviciul israelian de securitate internă acuză Iranul că a încercat să creeze o reţea de spionaj în Israel

„Astăzi mai târziu mă voi întoarce în băncile din spate şi va fi pentru prima dată în 21 de ani, deci va fi o schimbare semnificativă”, le-a spus May deputaţilor când a luat sfârşit ultima ei sesiune de întrebări în calitate de premier.

Elogiind legătura dintre parlamentari şi membrii circumscripţiei electorale pe care îi reprezintă drept „fundaţia democraţiei noastre parlamentare”, vocea Theresei May a tremurat când şi-a încheiat discursul cu cuvintele: „Datoria de a-mi servi alegătorii va rămâne cea mai mare motivaţie a mea”.

Sesiunea de o oră, pe care soţul ei Philip a urmărit-o din locurile pentru public, a prilejuit omagii din partea politicienilor din tot spectrul politic pentru serviciul public şi simţul datoriei de care a dat dovadă Theresa May, deşi aceştia şi-au exprimat dezacordul faţă de multe din politicile ei.

Imaginile filmate dintr-un elicopter pentru o televiziune de ştiri deasupra parlamentului arată membrii staffului instituţiei aliniaţi într-o curte interioară, aplaudând şi realizând fotografii cu May în timp ce ea se îndrepta spre maşina care urma să o transporte spre reşedinţa din Downing Street 10 pentru o ultima declaraţie publică.

Citește și : Mueller: Comisia de anchetă privind ingerinţele ruse nu îl exonerează pe Trump

Theresa May a preluat mandatul de prim-ministru după referendumul din 2016 privind Brexitul şi se retrage după doar trei ani în urma eşecului ei de a pune în practică Brexitul, acordul ei de divorţ cu blocul comunitar fiind respins de trei ori de un parlament foarte divizat.