DISTRIBUIȚI

Treisprezece deputaţi conservatori rebeli au avertizat-o miercuri pe şefa guvernului britanic, Theresa May, că ar putea pierde votul în parlament privind acordul cu Uniunea Europeană pentru perioada de tranziţie post-Brexit dacă nu va reuşi să protejeze industria britanică de pescuit, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Un proiect de acord de tranziţie publicat luni de Comisia Europeană prevede menţinerea tuturor reglementărilor UE pentru Marea Britanie, inclusiv a unei Politici comune de pescuit (CFP), începând de la data Brexit-ului, 29 martie 2019, până la sfârşitul lui 2020.


Citește și : Franța : Peste 140 de manifestaţii împotriva reformelor preşedintelui Emmanuel Macron

Acest acord ar lăsa Marea Britanie ‘fără niciun cuvânt de spus în privinţa politicii UE sau a cotelor anuale (de pescuit)’, protestează însă, într-o scrisoare deschisă către Theresa May, deputaţii conservatori rebeli pro-Brexit, cărora li s-a alăturat un parlamentar al Partidului Democrat Unionist din Irlanda de Nord.

Deputaţii, majoritatea reprezentând zone costiere cu industrii de pescuit, afirmă că acordul ar fi ‘complet inacceptabil şi că ar fi respins de Camera Comunelor’.

Avertismentul lor survine în contextul în care premierul May se pregăteşte să participe joi la un summit al UE axat pe problema Brexit-ului.

Deputatul conservator Ross Thomson, iniţiatorul scrisorii, a condus miercuri un protest la bordul unui trailer de pescuit de-a lungul Tamisei la Londra, în apropierea parlamentului.

‘Noi am dorit o ieşire rapidă din CFP şi pescarii din tot Regatul Unit sunt pe drept furioşi pe acordul de tranziţie’, a afirmat Thomson pe Twitter după protest, la care participanţii au aruncat peşti în apele Tamisei.

Protestului i s-a alăturat şi Nigel Farage, fostul lider al UKIP, care a acuzat guvernul May ca ‘trage de timp în privinţa pescuitului’. ‘Marea Britanie are nevoie de un lider care crede în Brexit’, a scris Farage pe Twitter.

În Scoţia, deputaţii conservatori s-au angajat să nu susţină un acord final de Brexit dacă Marea Britanie nu va părăsi CFP.

Citește și : În aşteptarea celei mai puternice furtuni din acest sezon, 30.000 de californieni au fost evacuaţi