DISTRIBUIȚI

Exerciţiile militare aeriene anuale organizate în comun de Thailanda şi China vor fi reluate mai târziu în august, după doi ani de pauză din cauza pandemiei, au anunţat forţele aeriene thailandeze, informează luni agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Exerciţiile „Atacul şoimului”, care s-au desfăşurat de patru ori începând din 2015, vor avea loc timp de 11 zile începând din 14 august la o bază aeriană din Udon Thani (nord-est) care a găzduit trupe americane în timpul războiului din Vietnam.


Citeşte şi: Adevărul mizerabil este că liderii noștri nu vor să avem energie ieftină – Black News

Evenimentul, ale cărei date au fost stabilite în iunie, are loc în aceeaşi lună în care China desfăşoară ample exerciţii maritime şi aeriene în apropierea Taiwanului, într-o demonstraţie de putere militară în răspuns la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi.

Thailanda este cel mai vechi aliat al SUA din Asia, dar relaţiile lor au avut de suferit după lovitura de stat militară din 2014. Thailanda a încercat să strângă relaţiile cu China şi a făcut o serie de achiziţii militare.

Citeşte şi: Ucraina anchetează aproape 26.000 de cazuri de crime de război comise – Black News

Forţele aeriene thailandeze, unele din cele mai dotate din regiune, a folosit de-a lungul timpului echipamente militare americane şi speră să cumpere aeronave F-35 de la Lockheed Martin Corp pentru a înlocui o parte din aparatele sale F-16 deja învechite.

O sursă din forţele aeriene care a dorit să-şi păstreze anonimatul a menţionat că Thailanda nu va folosi aparate F-16 în cursul exerciţiilor cu China, ci avioane suedeze JAS-39 Gripen (Saab), precum şi Alpha Jet de producţie germană.