DISTRIBUIȚI
BBC

Thailanda a cerut Marii Britanii extrădarea fostei şefe a guvernului Yingluck Shinawatra, răsturnată de la putere de o lovitură de stat în 2014 şi condamnată trei ani mai târziu în absenţă la cinci ani de închisoare, potrivit unei scrisori trimise de autorităţile thailandeze şi consultate joi de France Presse. 

„Cerem extrădarea dnei Yingluck Shinawatra, cetăţean thailandez, care, după câte cunoaştem, se află în Marea Britanie”, potrivit acestei scrisori trimise la data de 5 iulie de Ambasada Thailandei la Londra către Ministerul britanic de Externe, relatează agerpres.


Citeşte şi: Serbia: Doi migranţi au fost împuşcaţi mortal în apropierea satului Dobrinci

Ea „este căutată pentru a executa condamnarea definitivă la cinci ani de închisoare pronunţată de Curtea Supremă”, se adaugă în această cerere.

Acuzată de „neglijenţă” într-un program de subvenţii acordate cultivatorilor de orez, Yingluck Shinawatra a fugit din ţară în august 2017 când a trebuit să se prezinte în faţa Curţii Supreme la pronunţarea verdictului în procesul său. Ceilalţi doi co-inculpaţi au fost condamnaţi la sentinţe grele, între care 42 de ani de închisoare cu executare pentru fostul său ministru al comerţului Boonsong Teriyapirom.

După dispariţia lui Yingluck Shinawatra, junta militară a negat că ar fi ajuns cu ea la o înţelegere pentru a-i organiza fuga lăsând astfel teren liber armatei pentru a reorganiza scena politică.

Citește și : Costa Rica a înregistrat 213 seisme în luna iulie, dintre care doar 14 au fost resimţite de populaţie

Războiul dintre armata thailandeză, elitele din Bangkok şi familia Shinawatra durează de mai bine de un deceniu.

Membri ai familiei Shinawatra au câştigat toate alegerile naţionale începând din 2001, dar elitele tradiţionale, militarii şi judecătorii, îi văd ca o ameninţare la adresa regalităţii şi au demis prin lovituri de stat toate guvernele lor.

Alegerile generale ar urma să aibă loc la începutul anului 2019, la patru ani după lovitura de stat care l-a adus la putere pe Prayut Chan-O-Cha.