DISTRIBUIȚI
The Telegraph

Testul nuclear efectuat duminică de Coreea de Nord a provocat alunecări de teren în zona exploziei şi dincolo de aceasta, stau mărturie imagini luate prin satelit publicate miercuri care nu arată, totuşi, niciun crater apărut în urma unei prăbuşiri, relatează AFP.

Cel de-al şaselea test nuclear nord-coreean a provocat un cutremur cu magnitudinea 6,3, potrivit seismologilor americani. Acesta a fost urmat la scurt timp de un seism cu magnitudinea 4,1, ceea ce a ridicat problema unei posibile prăbuşiri a sitului şi a răspândirii de materiale radioactive în atmosferă.


Phenianul a afirmat că a testat o bombă cu hidrogen suficient de mică pentru a putea fi montată pe o rachetă, suscitând un val de condamnări şi agravând tensiuni aflate deja aproape de punctul maxim.

Site-ul 38 North al Universităţii Johns Hopkins din Washington a publicat o serie de imagini luate prin satelit datând de luni care arată schimbări la suprafaţa principalului sit nord-coreean de teste nucleare, Punggye-ri. Solul a fost răscolit, iar mici alunecări de teren au cărat materiale în albia râului.

„Aceste modificări sunt mai numeroase şi mai întinse decât cu prilejul primelor teste desfăşurate anterior de Coreea de Nord”, au scris specialiştii de la 38 North. „Nu pare să fie semnul unui crater de prăbuşire aşa cum a sugerat replica ce a urmat testului”, au subliniat ei.

Seulul a estimat energia degajată la 50 de kilotone. Potrivit cercetătorilor americani, puterea testului a fost de 100 de kilotone sau mai mult. Japonia a apreciat-o la 120 de kilotone, de opt ori mai mare decât bomba care a distrus Hiroshima în 1945.

Agenţia sud-coreeană pentru securitate nucleară a explicat miercuri că nu a decelat nicio urmă de materiale radioactive în eşantioanele de aer, sol şi apă prelevate după test.