DISTRIBUIȚI
cnn

Unul dintre suspecţii din atentatele comise în 2015-2016 la Paris şi Bruxelles, Osama Krayem, a fost identificat de poliţia belgiană ca fiind unul dintre călăii pilotului iordanian a cărui asasinare de către gruparea Stat Islamic (SI), la începutul lui 2015 în Siria, a şocat întreaga lume, informează vineri AFP, potrivit agerpres.

Informaţia, difuzată de cotidianul belgian La Derniere Heure (DH), a fost confirmată pentru AFP de o sursă apropiată acestui dosar.


Citeşte şi: Fondatorul sectei Aum, organizatorul atentatului cu sarin din metroul din Tokyo a fost executat

„Este exact, s-a putut stabili că el era acolo”, a declarat această sursă cu privire la Osama Krayem, care ar putea fi, prin urmare, urmărit şi pentru „crime împotriva umanităţii”.

Acest jihadist, născut în Suedia în 1992 din părinţi refugiaţi sirieni, este considerat unul dintre suspecţii-cheie ai celulei jihadiste aflate la originea atentatelor comise la Paris în 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, şi a celor de la Bruxelles, comise în 22 martie 2016, soldate cu 32 de morţi.

Inculpat în aceste două dosare, el se află în detenţie în Belgia după ce fusese arestat la Bruxelles, în 8 aprilie 2016.

Aceste atacuri au fost revendicate de SI, grup în cadrul căruia Krayem plecase să lupte în Siria în 2014, înainte de a se întoarce în Europa în vara lui 2015, amestecându-se printre refugiaţii care veneau tranzitând insulele greceşti.

Osama Krayem este acum suspectat că a luat parte la asasinarea lui Maaz al-Kassasbeh, un pilot al forţelor aeriene iordaniene ars de viu într-o cuşcă, în ianuarie 2015, la câteva zile după ce fusese capturat de SI în urma prăbuşirii avionului său.

Citeşte şi: Un parlamentar german a fost ‘momit’ de serviciile secrete chineze

Potrivit DH, poliţia federală belgiană l-a identificat pe acest jihadist ca fiind „unul dintre autorii activi ai execuţiei”, în cadrul unui grup de soldaţi ce apăreau cu feţele ascunse în imaginile de propagandă ale SI.

Imaginile cu execuţia pilotului, difuzate după câteva săptămâni de la fapte, au suscitat indignarea comunităţii internaţionale, şi au determinat Iordania, membră a coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Washington, să-şi intensifice atacurile în Siria.

Ca represalii, Iordania a executat de asemenea, în februarie 2015, doi jihadişti irakieni – printre care o femeie – condamnaţi la moarte cu mai mulţi ani înainte.