DISTRIBUIȚI
The Kurdistan Tribune

Preşedintele regiunii autonome Kurdistan din Irak, Masoud Barzani, a declarat vineri că referendumul privind independenţa Kurdistanului va avea loc, în ciuda opoziţiei Bagdadului şi a comunităţii internaţionale, informează DPA.

„Referendumul nu mai este în mâinile noastre sau ale partidelor politice, este în mâinile poporului”, a susţinut Barzani la un miting pe stadionul Franso Hariri din Erbil, capitala provinciei. „Cei care ne ameninţă nu au venit să ne întrebe de ce desfăşurăm un referendum”, a spus el. „Dacă Washingtonul ar fi făcut Texasului ce a comis Bagdadul împotriva kurzilor, Texasul nu s-ar mai întoarce niciodată la Washington”, a insistat liderul kurd.


Guvernul irakian s-a pronunţat de multe ori împotriva referendumului kurzilor. Deşi forţele kurde peshmerga au avut un rol important în lupta împotriva Statului Islamic în Irak şi au fost susţinute de coaliţia internaţională condusă de SUA, şi Washingtonul le-a cerut kurzilor să renunţe la consultarea populară. Turcia, unde trăiesc 13-15 milioane de kurzi, reprezentând 15-20% din populaţia ţării, consideră referendumul o problemă de securitate naţională şi a avertizat că „menţine deschise toate opţiunile” dacă referendumul va avea totuşi loc.