DISTRIBUIȚI
La Repubblica

Parlamentul italian urmează să tranşeze prin vot, săptămâna viitoare, disputa legată de reforma fondului de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), care a amplificat tensiunile în interiorul noii coaliţii guvernamentale de la Roma, în timp ce liderul formaţiunii de opoziţie Liga, Matteo Salvini, îl acuză premierul Giuseppe Conte de ”înaltă trădare”, relatează agenţiile Reuters şi DPA, potrivit agerpres.

Partenerul de guvernare al Ligii în fostul guvern, Mişcarea 5 Stele (M5S) – partid care acum formează coaliţia de guvernare împreună cu formaţiunea de stânga Partidul Democrat (PD) – se opune acestei reforme atât timp cât nu sunt clare planurile privind o uniune bancară europeană extinsă, în timp ce PD susţine reforma.


Citește și : Familia jurnalistei Daphne Caruana Galizia cere investigarea premierului maltez Joseph Muscat

Conform reformei MES propuse în cadrul zonei euro, acest mecanism va beneficia de puteri sporite în gestionarea crizelor financiare, la nevoie va facilita restructurarea datoriilor publice şi vor fi sporite prerogativele zonei euro de monitorizare a statelor membre care au dezechilibre economice. Reforma prevede de asemenea posibilitatea ca MES să fie folosit ca soluţie de rezervă pentru un alt fond de salvare al zonei euro, Fondul Unic de Rezoluţie (SRF), care ajută băncile în situaţie de criză.

Dar luptele din interiorul coaliţiei de la Roma pot zădărnici sau întârzia aceste planuri, Italia având posibilitatea să blocheze reforma MES, care necesită un vot în unanimitate al statelor zonei euro.

”Orice decizie privind MES va fi definitivă numai după ce rezoluţiile parlamentului vor fi aprobate pe 11 decembrie”, a declarat o sursă din cabinetul premierului Conte, după ce acesta a încercat duminică, fără succes, să soluţioneze disputa la o întâlnire cu principalii responsabili guvernamentali.

Ministrul economiei, Roberto Gualtieri, s-a pronunţat pentru această reformă şi a negat acuzaţiile Ligii conform cărora el ar acţiona împotriva intereselor Italiei. Liderul Ligii, Matteo Salvini, susţine însă că reforma MES, aşa cum este propusă în acest moment, este nefavorabilă Italiei, întrucât ar impune condiţii draconice în schimbul unei asistenţe financiare şi că MES ar putea fi folosit pentru salvarea marilor bănci germane pe cheltuiala contribuabilului italian, opinie contrazisă de mai mulţi economişti.

”MES nu este orientat împotriva vreunei ţări anume sau conceput să favorizeze vreo ţară faţă de altele”, a spus premierul Conte într-un discurs în parlament, negând acuzaţiile de ”înaltă trădare” formulate de Salvini la adresa lui.

Totuşi, Giuseppe Conte admite că susţinerea Italiei faţă de această reformă depinde de progresele privind un pachet mai larg de reforme în zona euro, care să includă şi planurile demult amânate de creare a unei scheme europene de garantare a depozitelor bancare.

Citește și : Pompeo denunţă continuarea audierilor în Congres în timp ce Trump efectuează deplasări externe

Dar Germania şi alte state afirmă că o astfel de schemă poate fi realizată numai dacă se va recalibra expunerea băncilor la obligaţiunile suverane. Or, aceasta este o condiţie sensibilă pentru Italia, ţară unde băncile deţin o mare parte a imensei datorii publice care depăşeşte 130% din PIB.

Italia doreşte garanţii că în uniunea bancară europeană obligaţiunile suverane nu-şi vor pierde statutul de active lipsite de riscuri. ”Ceea ce nu dorim în mod special este ca riscul datoriei publice să fie evaluat în funcţie de ratingul de credit al ţărilor, ceea ce ar fi foarte nefavorabil pentru noi” a explicat Maria Cecilia Guerra, subsecretar de stat în Ministerul italian al Economiei.