DISTRIBUIȚI
Süddeutsche.de

Un membru al conducerii Uniunii Creştin-Democrate (CDU) i-a cerut marţi lui Horst Seehofer, liderul Uniunii Creştin-Sociale (CSU), aliatul bavarez al CDU, să urmeze exemplul Angelei Merkel şi să se retragă de la şefia partidului său în urma rezultatelor slabe ale blocului conservator în recentele alegeri regionale, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cancelarul german Angela Merkel a confirmat luni că în decembrie nu va mai candida la conducerea CDU şi că actualul mandat al ei la şefia guvernului de la Berlin este ultimul. ”În primul rând, la următorul congres al partidului, în decembrie, la Hamburg, nu voi mai candida pentru conducerea CDU”, a spus Merkel în faţa reporterilor, după rezultatul sub aşteptări al formaţiunii sale la alegerile regionale desfăşurate duminică în landul Hessa, scrutin la care CDU s-a clasat pe primul loc, obţinând conform sondajelor între 27% şi 29% din voturi, dar mai puţin cu peste 10% faţă de scrutinul precedent din 2013.


Citeşte şi: Justiţia respinge plângerea lui Julian Assange împotriva ambasadei care-l găzduieşte de şase ani

Tobias Hans, care este şeful executivului din landul Saarland (vestul Germaniei), i-a solicitat lui Seehofer – ministru de interne în guvernul Merkel – să demisioneze, la rândul său.

”Realitatea este că Angela Merkel a dat un exemplu despre cum să îţi asumi responsabilitatea în urma unor rezultate electorale slabe”, a declarat Hans pentru cotidianul german Die Welt.

Citeşte şi: Cutremur puternic în centrul Greciei

Mai mulţi politicieni creştin-democraţi germani au anunţat că doresc să îi succeadă Angelei Merkel la conducerea CDU, printre care actualul secretar general al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, colaboratoare apropiată a cancelarului, şi ministrul sănătăţii Jens Spahn.

Angela Merkel a promis luni că nu îşi va alege un succesor, astfel că lasă liberă competiţia pentru conducerea partidului său, care se anunţă destul de dură între susţinătorii menţinerii liniei moderate şi cei care doresc o politică cu orientare conservatoare mai accentuată pentru a se încerca o contrabalansare a avansului extremei drepte anti-imigraţie.