DISTRIBUIȚI

Kosovo le-a interzis joi tuturor oficialilor din Serbia să intre pe teritoriul său, într-o nouă escaladare a tensiunilor între Belgrad şi fosta sa provincie, care şi-a proclamat unilateral independenţa în 2008, transmite dpa, scrie agerpres.

Pristina ‘nu va permite niciunui oficial de la Belgrad să viziteze Kosovo’, a transmis Jetlir Zyberaj, consilier în Ministerul de Externe kosovar, pe pagina sa de Facebook.


Citește și : Putin admite că submarinul rus la bordul căruia s-a produs un incendiu avea un reactor nuclear

El a precizat că interdicţia va rămâne în vigoare atât timp cât Serbia continuă ‘să ameninţe’ Kosovo.

Această interdicţie constituie cea mai recentă dintre numeroasele măsuri luate de cele două părţi una împotriva celeilalte în ultimele luni, după ce procesul de normalizare a relaţiilor mediat de UE a eşuat.

În noiembrie, Pristina a impus taxe vamale de 100% la toate importurile din Serbia, ca reacţie la campania încununată de succes a Belgradului de a bloca aderarea Kosovo la Interpol.

Serbia afirmă că introducerea taxelor vamale a provocat o criză umanitară în partea de nord a Kosovo, unde sârbii sunt majoritari.

Citește și : Un superpetrolier suspectat că transporta ţiţei spre Siria, reţinut în Gibraltar

Miercuri, preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că Pristina urmăreşte să preia controlul asupra părţii de nord a Kosovo şi să-i expulzeze pe toţi etnicii sârbi de pe întregul teritoriu kosovar, prin măsuri precum obligarea sârbilor să cumpere bunuri albaneze în loc de sârbe, interzicerea liberei exprimări, arestarea şi expulzarea celor care se opun politicilor sale.

El a promis că, dacă va fi necesar, se va recurge la ‘acţiuni de tip Robin Hood’ pentru introducerea de alimente în nordul Kosovo.