DISTRIBUIȚI
afp

Mai multe ciocniri între poliţie şi manifestanţi au avut loc luni în sud-estul Turciei, majoritar kurd, a doua zi după sinuciderea unui deţinut kurd în greva foamei, relatează AFP, scrie Agerpres.

Poliţiştii antirevoltă au făcut uz de tunuri cu apă pentru a-i respinge pe membrii principalului partid pro-kurd din Turcia, HDP, care se adunaseră pentru a se reculege în faţa mormântului deţinutului la Diyarbakir, oraş din sud-estul Turciei.


Citește și : Un turc de 37 de ani este principalul suspect în atacul din Utrecht – FOTO/VIDEO

Potrivit avocaţilor săi şi HDP, Zülküf Gezen s-a spânzurat duminică în închisoare.

El era în greva foamei de mai multe săptămâni pentru a protesta împotriva condiţiilor de detenţie a lui Abdullah Ocalan, liderul istoric al Partidului muncitorilor din Kurdistan (PKK).

„Un deţinut şi-a pierdut viaţa ieri (duminică – n.r.). Dacă Ministerul Justiţiei şi-ar fi îndeplinit rolul, tovarăşul nostru care şi-a pierdut viaţa ar fi în continuare printre noi”, a acuzat co-preşedintele HDP, Sezai Temelli, în faţa jurnaliştilor de la Diyarbakir.

Zülküf Gezen se afla de 12 ani în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă la care a fost condamnat pentru apartenenţă la PKK, o organizaţie calificată drept „teroristă” de Turcia şi aliaţii săi occidentali.

Într-un comunicat publicat luni, procurorul republicii a precizat că Zülküf Gezen s-a spânzurat în secţiunea de duşuri a închisorii cu o coardă pentru uscatul rufelor, dar afirmă că este vorba despre o „sinucidere” şi nu despre un act de protest împotriva condiţiilor de detenţie a lui Ocalan.

Liderul istoric al PKK şi unul dintre fondatorii partidului este încarcerat pe o insulă-închisoare din apropiere de Istanbul de la arestarea sa în 1999.

Citește și : China a arestat 13.000 de ‘teroriști’ în regiunea Xinjiang

Potrivit HDP, peste 170 de persoane sunt în prezent în greva foamei pentru a solicita ameliorarea condiţiilor sale de detenţie şi în special posibilitatea ca Ocalan să poată vizitat de avocaţi şi de apropiaţi.

Mişcarea a fost lansată de o deputată a HDP, Leyla Güven, aflată într-o grevă a foamei parţială din noiembrie.

Sud-estul Turciei este frecvent teatrul unor confruntări sângeroase între armata turcă şi PKK. Conflictul kurd a izbucnit în 1984 şi s-a soldat cu peste 40.000 de morţi, printre care numeroşi civili, notează AFP.