DISTRIBUIȚI
Politico

Guvernul belgian ar putea să cadă din cauza divergenţelor legate de pactul global pentru migraţie, ce va fi dezbătut miercuri în parlament, după ce partidul naţionaliştilor flamanzi a ameninţat că se va retrage din coaliţia aflată la putere, transmite dpa, potrivit agerpres.

Pactul global pentru migraţie urmează să fie adoptat de liderii statelor lumii săptămâna viitoare, la Marrakech.


Citeşte şi: Trump îl ironizează pe Macron pentru că a cedat în faţa ‘vestelor galbene’

Unele ţări au anunţat însă că nu vor semna acest acord neconstrângător, menit să reglementeze migraţia la nivel mondial.

În Belgia, partidul naţionalist flamand N-VA – membru al coaliţiei de guvernare – se opune pactului, pe care prim-ministrul Charles Michel s-a angajat să-l semneze. N-VA a ameninţat că se va retrage din coaliţie în acest caz.

După ce marţi nu a reuşit să rezolve disputa, premierul a anunţat că va cere votul parlamentului. Este de aşteptat ca majoritatea deputaţilor să sprijine pactul.

‘Oricine pune piedici într-un astfel de moment este iresponsabil’, a declarat Michel la televiziunea RTL miercuri, arătând că ‘mingea’ este acum în ‘curtea’ N-VA.

Liderul grupului parlamentar al acestui partid, Peter De Roover, a afirmat însă că votul parlamentului nu va fi constrângător.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Noua Caledonie. Autorităţile au evacuat zonele de coastă

‘Acest guvern nu va merge la Marrakech pentru a semna pactul’, a declarat el pentru RTBF, subliniind că decizia trebuie luată în comun.

Dezacordurile cu privire la pactul pentru migraţie au zguduit şi alte guverne europene. Săptămâna trecută, ministrul de externe slovac Miroslav Lajcak şi-a înaintat demisia după ce ţara sa a respins acordul.

Ungaria, Austria, Italia, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Polonia şi Elveţia au respins în mod public pactul global pentru migraţie.