DISTRIBUIȚI
AFP

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a acuzat sâmbătă „concursul de insulte” al responsabililor brazilieni la adresa Franţei şi a soţiei preşedintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP, scrie agerpres.

„Reacţia mea personală este că nu se pot gestiona relaţiile internaţionale organizând, în indiferent ce ţară, concursuri de insulte, pentru că asta se întâmplă”, a spus el în cadrul unei emisiuni televizate.


Citește și : Papa Francisc denunţă la Madagascar ‘favoritismele şi nepotismul care duc la corupţie’

„Constat continuarea unor afirmaţii agresive, a unor invective, care nu sunt acceptabile”, spus Jean-Yves Le Drian.

Ministrul brazilian al economiei Paulo Guedes a declarat joi că Brigitte Macron este „cu adevărat urâtă”, lansând un nou atac împotriva primei doamne, deja atacată pentru fizicul său de preşedintele brazilian Jair Bolsonaro.

„Maniera în care un înalt responsabil sau altul, în plus ministru, o tratează pe dna Macron este nedemn. Este nedemn pentru dna Macron, este nedemn pentru Franţa, este nedemn şi pentru femei, începând cu femeile braziliene care protestează ele însele împotriva acestui tip de declaraţii”, a adăugat ministrul francez al afacerilor externe.

„Brazilia nu este aceasta din fericire”, a adăugat el, evocând „o ţară mare şi frumoasă unde Franţa este foarte prezentă”, în special din punct de vedere economic.

„Nu-i confund pe liderii actuali ai Braziliei cu ceea ce este realitatea Braziliei”, a subliniat Le Drian, care şi-a văzut întâlnirea cu preşedintele brazilian anulată în ultimul moment cu prilejul unei deplasări în Brazilia din luna iulie.

Nemulţumit de decizia şefului diplomaţiei franceze de a se întâlni cu reprezentanţii ONG-urilor braziliene, care îi sunt în mare parte ostile, Jair Bolsonaro a contramandat întâlnirea cu el în ultimul moment şi a postat pe Facebook o fotografie în care se afla la frizer la ora reuniunii anulate.

Citește și : Amber Rudd acuză guvernul Johnson că nu face suficient pentru a obţine un acord de Brexit

Ministrul brazilian al economiei şi-a cerut în cele din urmă scuze pentru „gluma” referitoare la Brigitte Macron.

Jair Bolsonaro şi-a retras şi el de pe Facebook o postare ofensatoare privind fizicul primei doamne a Franţei, în plină dispută între Brasilia şi Paris privind incendiile din Amazonia.

Numeroşi internauţi din Brazilia şi-au exprimat susţinerea pentru Brigitte Macron, cerându-i scuze şi denunţând afirmaţii intolerabile şi sexiste.