DISTRIBUIȚI

Şeful diplomaţiei ungare, Péter Szijjarto, a anunţat vineri că l-a rechemat „pentru consultări” pe ambasadorul Ungariei din Olanda, după ce ambasadorul olandez la Budapesta a formulat critici dure faţă de guvernul ungar, relatează France Presse, potrivit agerpres.

„Ungaria l-a convocat pentru consultări pe ambasadorul său din Olanda”, a anunţat Szijjarto într-o declaraţie citată de MTI.


Această decizie intervine la o zi după ce un săptămânal ungar a publicat joi un interviu cu ambasadorul olandez Gajus Scheltema, aflat la finalul mandatului său la Budapesta, care a comparat anumite metode ale guvernului premierului Viktor Orban cu cele folosite de „teroriştii musulmani”.

Citeşte şi: Ani grei de ÎNCHISOARE pentru moştenitorul imperiului Samsung

Ministrul Szijjarto a precizat că va cere guvernului olandez să prezinte scuze în mod public. „Nu vom accepta o explicaţie cu uşile închise”, a subliniat el.

Scheltema a criticat în săptămânalul ungar „168 Ora” modul nediferenţiat al lui Orban faţă de problema migraţiei, premierul ungar asimilând în mod repetat migranţii cu „teroriştii”.

Lovind orbeşte, „cei care se întorc fanatic spre religie creează duşmani conform aceluiaşi principiu ca şi guvernul maghiar”, a estimat diplomatul olandez, conform declaraţiilor publicate în limba maghiară de către ziar.

Adoptând o linie dură în materie de migraţie, Viktor Orban, un lider suveranist care nu-şi ascunde admiraţia faţă de preşedintele rus Vladimir Putin, face obiectul criticilor din partea partenerilor săi europeni pentru derivele sale autoritariste.