DISTRIBUIȚI
RfI

Dreptul internaţional obligă Italia să primească nava Lifeline, pe care se află migranţi salvaţi pe mare, într-un port italian, a susţinut luni ministrul afacerilor europene din Franţa, Nathalie Loiseau, care a precizat că Roma nu se află în poziţia de a da Franţei lecţii de comportament, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Cu peste 230 de migranţi la bord, vasul Lifeline se află în aşteptare în apele internaţionale din Mediterana Centrală, aceasta fiind cea de-a doua navă de salvare din ultimele săptămâni, după Aquarius, care arată divizările existente între statele membre ale UE în legătură cu gestionarea problemei refugiaţilor şi a migranţilor economici.


Citeşte şi: TOŢI poliţiştii dintr-un oraş mexican au fost arestaţi

”Generozitatea Franţei nu poate fi pusă sub semnul întrebării de oricine şi nu este în măsură domnul Salvini, care îşi închide porturile (pentru migranţi), să îi dea lecţii Franţei”, a declarat Nathalie Loiseau pentru postul de televiziune France 2.

În opinia sa, Europa trebuie să facă mai mult pentru a ajutate state membre ale Uniunii Europene, precum Italia şi Grecia, unde ajung mulţi migranţi din Africa şi Orientul Mijlociu care fug de conflictele din ţările lor. Totuşi, Loiseau a subliniat că dreptul internaţional este clar în ceea ce priveşte locul în care trebuie să fie primită nava Lifeline.

”Cel mai apropiat port este în sudul Italiei. Acest lucru nu convine tuturor, dar acesta este dreptul internaţional”, a accentuat oficialul francez.

Nathalie Loiseau a apreciat că Europa nu se confruntă cu o criză a migraţiei de amploarea celei din 2015 şi a adăugat că actuala criză are mai degrabă conotaţii politice. ”Este o criză politică întrucât populiştii din Europa, membri ai guvernelor de coaliţie sau aflaţi la conducerea guvernelor, folosesc imigraţia pentru a face dificilă viaţa Uniunii Europene, pentru că ei urăsc are UE”, a explicat Loiseau.

Anterior în această lună, ministrul de interne italian Matteo Salvini a anunţat că Italia nu va mai primi în porturile sale nave cu migranţi ale ONG-urilor. Nava Aquarius, cu peste 600 de migranţi la bord, a aşteptat mai multe zile înainte de a fi primită în final în portul spaniol Valencia.

În ultimele zile, guvernul italian a ameninţat că va pune sub sechestru două nave ale organizaţiei neguvernamentale germane Mission Lifeline – Lifeline, cu peste 230 de migranţi la bord, şi Seefuchs – dacă acestea vor acosta într-un port italian.