DISTRIBUIȚI
Reuters

Liderii turci nu-l vor mai primi pe ambasadorul SUA în Turcia, a declarat marţi preşedintele Recep Tayyip Erdogan, în condiţiile în care relaţiile dintre Ankara şi Washington traversează o perioadă extrem de turbulentă, informează AFP. 

„Nu-l mai considerăm reprezentantul SUA în Turcia”, a declarat Erdogan în timpul unei deplasări la Belgrad, adăugând că ambasadorul american John Bass nu va fi primit de guvernul turc pentru turneul său de rămas bun înainte de a părăsi Ankara în următoarele zile, el urmând să preia postul de ambasador al SUA în Afganistan.


Relaţiile dintre Turcia şi SUA, două ţări partenere în cadrul NATO, traversează o perioadă de puternice tensiuni după inculparea pentru „spionaj”, săptămâna trecută, a unui angajat turc de la consulatul general american din Istanbul.

Acest angajat este acuzat de justiţia turcă că de legături cu predicatorul Fetullah Gulen, care s-a autoexilat în SUA şi pe care Ankara îl consideră eminenţa cenuşie a puciului eşuat din 15 iulie 2016.

Ca reacţie la arestarea lui, Ambasada SUA la Ankara a anunţat duminică suspendarea majorităţii serviciilor sale pentru eliberare de vize în misiunile diplomatice americane din Turcia. Ankara a luat o măsură similară.

„Dacă ambasadorul american a luat această decizie din proprie iniţiativă, atunci liderii SUA nu ar trebui să-l menţină în funcţie niciun minut în plus. Ele ar trebui să-i spună: ‘Cine te-a autorizat să strici relaţiile dintre Turcia şi SUA?'”, a declarat Erdogan.

El s-a declarat de asemenea favorabil arestării unui angajat turc de la consulatul american din Istanbul, afirmând că poliţia turcă a strâns elemente ce demonstrează că „ceva se punea la cale” acolo.

Un alt angajat turc de la acelaşi consulat a fost convocat de justiţia turcă în cadrul unei anchete asupra mişcării predicatorului Gulen.

„Americanii ar trebui să-şi pună această întrebare: cum s-au infiltrat aceşti agenţi în consulatul lor din Istanbul?”, a mai declarat Erdogan.

‘Războiul vizelor’ dintre Turcia şi SUA survine după luni de tensiuni crescânde între cele două ţări – partenere în cadrul NATO – din cauza dezacordului asupra dosarului sirian şi a mai multor afaceri judiciare din SUA în care sunt implicaţi inclusiv gărzi de corp ale preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi un fost ministru turc.

De asemenea, Turcia cere, fără succes, extrădarea predicatorului Gulen, care s-a autoexilat în SUA la sfârşitul anilor 1990 şi care neagă orice implicare în puciul eşuat din 15 iulie 2016.