DISTRIBUIȚI
BBC

Iranul a interzis, până la noi ordine, transportul de produse petroliere din şi către Kurdistanul irakian, ca răspuns la referendumul privind independenţa desfăşurat în această săptămână de către regiunea autonomă a Irakului, potrivit unui anunţ al media de stat iraniene, relatează sâmbătă AFP. 

Toate companiile de transport şi şoferii au primit ordin de a nu mai transporta produse petroliere rafinate între Iran şi Kurdistanul vecin ”până la noi ordine”, informează site-ul televiziunii de stat Irib, citând o directivă a Ministerului Transporturilor. Directiva a fost adoptată miercuri, potrivit unei copii publicate vineri de către agenţia de presă Tasnim.


Iranul este unul din principalii exportatori de petrol rafinat, utilizat drept carburant, către Kurdistanul irakian şi volumul schimburilor în acest domeniu este de cinci miliarde de dolari pe an, potrivit Irib.

Kurdistanul este un producător şi exportator de petrol brut, o resursă de care depinde în majoritate pentru bugetul său.

Iranul, care are o minoritate kurdă, s-a opus referendumului de independenţă organizat luni de către Erbil, temându-se de tendinţe separatiste pe teritoriul său, după ce kurzii din Irak au votat masiv pentru independenţă. Teheranul a luat deja măsuri de retorsiune suspendând zborurile către Kurdistanul irakian.