DISTRIBUIȚI

Pragul de 45 de grade Celsius a fost depăşit pentru prima dată în Franţa vineri, cu o temperatură de 45,1°C măsurată la Villevieille, o localitate din departamentul Gard, în contextul în care Europa este copleşită de un val de căldură excepţional de precoce, informează AFP, potrivit agerpres.

„Franţa s-a alăturat clubului de ţări europene care au recorduri naţionale cel puţin egale cu 45°C (Bulgaria, Portugalia, Italia, Spania, Grecia, Mecedonia de Nord)”, a anunţat pe Twitter meteorologul Francois Jobard de la Meteo-France.


Citește și : Poliţia italiană a arestat un fost combatant jihadist din Siria

„45,1°C la Villevieille (Gard) la ora 15:00, prima dată când pragul de 45°C a fost depăşit în Franţa”, a precizat Etienne Kapikian, specialist în previziuni meteo, într-un mesaj publicat tot pe Twitter, la scurt timp după ce recordul naţional de temperatură al Franţei, 44,1°C, stabilit în 2003, fusese deja doborât în cursul zilei de vineri în oraşul Carpentras din departamentul Vaucluse.

Incendii, poluare, restricţii la apa potabilă, disconfort termic şi decese sunt doar câteva dintre incidentele provocate de caniculă în Europa. „Bătrânul continent” se confruntă începând de luni cu o caniculă excepţională prin precocitatea sa, care a determinat doborârea mai multor recorduri de temperatură. Specialiştii consideră că astfel de fenomene se vor repeta în viitorul apropiat din cauza modificărilor climatice.

Citește și : Potrivit lui Dalai Lama, Donald Trump este lipsit de ‘principii morale’: Într-o zi spune un lucru, în alta, altceva