DISTRIBUIȚI
afp

Mai mulţi lideri europeni reuniţi marţi la Luxemburg şi-au exprimat îngrijorarea de a vedea apariţia un nou val migrator din cauza situaţiei din Siria, unde Turcia ameninţă să lanseze o operaţiune militară, relatează AFP, potrivit agerpres.

Într-un text comun transmis miniştrilor de interne ai UE, Grecia, Cipru şi Bulgaria au subliniat „creşterea spectaculoasă a numărului migranţilor sosiţi pe ruta Mediteranei de Est”, existând „semne alarmante ale emergenţei unei crize”.


Citește și : Noul şef al FMI avertizează: Economia globală este într-o ‘încetinire sincronizată’

„Factorii geopolitici, mai ales conflictele din regiune şi în special din Siria, vor avea probabil drept consecinţă o continuare a acestei tendinţe îngrijorătoare pe termen scurt sau mediu”, au apreciat cele trei ţări, care au solicitat mai mult sprijin de la partenerii lor europeni.

„Suntem foarte îngrijoraţi”, a declarat presei ministrul elen adjunct pentru protecţia cetăţeanului, Georgios Koumoutsakos.

Turcia, care a afirmat că este pregătită să lanseze o nouă ofensivă contra unei miliţii kurde, a trimis marţi noi vehicule blindate la frontiera sa cu Siria.

Ankara intenţionează să creeze o „zonă de securitate”, „tampon” de 30 de kilometri adâncime, de la fluviul Eufrat până la frontiera irakiană, unde să instaleze o mare parte din cei 3,6 milioane de sirieni refugiaţi în Turcia.

„Sper că nu va fi nicio operaţiune”, le-a declarat jurnaliştilor ministrul luxemburghez de externe, Jean Asselborn, de asemenea însărcinat cu imigraţia.

Citește și : Germania avertizează asupra apariției unei noi crize a migranților

„Imaginaţi-vă însă că sunteţi refugiat în Turcia, sunteţi sirian, există riscul să fiţi transportat într-o zi în nord-estul Siriei fără să vi se ceară părerea, este un factor ce poate genera un aflux spre Europa”, a spus el.

Întrebat în legătură cu acest scenariu în cursul unei conferinţe de presă, comisarul european pentru migraţie, Dimitros Avramopoulos, a subliniat că UE este ataşată de „integritatea teritorială a statului sirian”.