DISTRIBUIȚI
Ria Novosti

Televiziunea RT, controlată de statul rus, a anunţat vineri că va merge să se înregistreze ca „agent străin” în SUA, contestând totodată în justiţie această exigenţă a autorităţilor americane, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit RT, Ministerul Justiţiei american i-a dat termen până luni pentru a se conforma legii numită FARA (Foreign agents registration act), care obligă orice societate ce reprezintă o ţară sau o organizaţie străină să dea socoteală cu regularitate autorităţilor americane despre relaţiile sale cu statul respectiv sau instituţia în cauză, în caz contrar fiind sancţionată cu îngheţarea conturilor.


Citeşte şi: Românii ar putea scăpa de VIZE în SUA. Un influent congresman american vrea să includă ţara noastră în Programul Visa Waiver

Redactorul şef al RT, Margarita Simonian, a denunţat joi exigenţele Washingtonului ca fiind ilegale şi a anunţat că postul de televiziune le va contesta în faţa unui tribunal.

„Această cerere nu este doar contrară legii – şi noi vom proba aceasta în justiţie – ci şi discriminatorie. Ea contrazice principiile democraţiei şi libertăţii de expresie”, a indicat Simonian, citată de RT. „Aceasta ne privează de libera concurenţă cu alte canale internaţionale, care nu sunt înregistrate ca agenţi străini”, a adăugat ea.

RT este acuzată adeseori de Washington că serveşte drept organ de propagandă al Kremlinului. Postul rusesc de televiziune a fost menţionat în special la începutul anului într-un raport al serviciilor de informaţii americane vizând ingerinţa Moscovei în ultima campanie prezidenţială americană.

Kremlinul a denunţat în mai multe rânduri „presiunea inedită” suferită de canale media ruseşti în SUA, ameninţând canalele media americane care activează în Rusia că le va impune noi restricţii legale. Avertismentul viza în mod special Voice of America şi Radio Free Europe/Radio Liberty, finanţate de Congresul american.

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, a dat ordin Comisiei parlamentare pentru politica informaţională să pregătească o măsură de ripostă la „hărţuirea” de către Washington a postului de televiziune RT, potrivit RIA Novosti.