DISTRIBUIȚI
www.aljazeera.com

Postul de televiziune Al Jazeera din Qatar a anunţat luni că forţele de securitate tunisiene au luat cu asalt biroul său din capitala Tunis şi le-au cerut jurnaliştilor de acolo să plece, relatează DPA, EFE şi Reuters, potrivit agerpres

Cel puţin 20 de ofiţeri de poliţie în civil, puternic înarmaţi, au intrat în birou şi le-au ordonat reporterilor să îşi închidă telefoanele. Aceştia nu au avut voie să îşi ia obiectele personale, deoarece agenţii de securitate au confiscat echipamentele, a relatat Al Jazeera.


Citește și : SUA vor continua raidurile aeriene în sprijinul trupelor afgane dacă talibanii nu-şi opresc ofensiva

Acţiunea are loc pe fondul unei crize politice în ţară între preşedinte şi formaţiunea islamistă Ennahda, care este cel mai mare partid politic din Tunisia. Preşedintele Tunisiei, Kais Said, a anunţat duminică seara demiterea guvernului şi dizolvarea parlamentului.

Pe Twitter, organizaţia de monitorizare a presei Reporteri fără frontiere (RSF) a denunţat această acţiune şi a cerut autorităţilor să respecte libertatea presei şi pluralismul.

Criticii Al Jazeera o acuză de acoperire părtinitoare şi de susţinere a mişcărilor islamiste din ţările arabe, acuzaţii pe care reţeaua de televiziune din Qatar le-a negat.

Mii de tunisieni au ieşit în stradă pentru a sărbători anunţul preşedintelui, care a decretat demiterea şefului guvernului, Hichem Mechichi, şi suspendarea Parlamentului timp de 30 de zile, precum şi retragerea imediată a imunităţii parlamentare pentru toţi deputaţii „pentru a restabili pacea socială şi a salva statul şi societatea”.

Citește și : SUA merg în direcția greșită în ce privește COVID-19, avertizează Fauci

Mai multe sedii regionale ale partidului Ennahda au fost luate cu asalt şi incendiate pe parcursul zilei de duminică, în cadrul demonstraţiilor din întreaga ţară, care au cerut demisia guvernului şi dizolvarea parlamentului din cauza modului în care acesta a gestionat criza din domeniul sănătăţii şi a deteriorării condiţiilor de trai.

Tunisia şi-a început tranziţia democratică în 2011 cu aşa-numita „Revoluţie a iasomiei”, care a pus capăt la două decenii de dictatură a lui Zine El Abidine Ben Ali, timp în care s-au succedat în total zece guverne, ceea ce a agravat şi mai mult criza economică şi socială.