DISTRIBUIȚI

O anchetă internă a Comisiei Europene a ajuns la concluzia că telefoanele mobile ale unor angajaţi au fost ţintite de software-ul Pegasus, produs de o companie israeliană, potrivit unei scrisori consultate joi de DPA, potrivit agerpres

În scrisoare, redactată de comisarul european pentru justiţie Didier Reynders şi adresată eurodeputatei Sophie in ‘t Veld, se arată că grupul american Apple l-a avertizat pe Reynders în noiembrie 2021 despre faptul că echipamentul său electronic este ”posibil compromis” de software-ul de supraveghere produs de compania israeliană NSO.


Citește și : Tancurile petroliere second-hand sunt la mare căutare din cauza războiului din Ucraina

Potrivit scrisorii, această alertă a determinat o serie de inspecţii asupra echipamentelor electronice ale comisarului european, împreună cu ale altor angajaţi ai Comisiei Europene care au primit alerta de la Apple.

Datată 25 iulie, scrisoarea menţionează că inspecţiile nu au găsit dovezi clare că software-ul ar fi reuşit să compromită echipamentele electronice ale lui Didier Reynders şi ale altor angajaţi ai executivului UE.

Totuşi, scrisoarea precizează că investigaţia este în desfăşurare.

Documentul mai arată că, anterior avertismentului primit de la Apple, Comisia Europeană ancheta deja posibila infiltrare a programului Pegasus după dezvăluirile din iulie anul trecut conform cărora guverne autoritare din lume au utilizat software-ul respectiv împotriva unor critici, opozanţi politici şi jurnalişti.

Citește și : Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar

Sophie in ‘t Veld este membră a comisiei speciale de anchetă create de Parlamentul European în urma scandalului provocat de Pegasus. Autorităţi din Spania, Polonia şi Ungaria au folosit acest software.

Firma de securitate cibernetică israeliană NSO a subliniat în mod repetat că software-ul Pegasus este menit să urmărească terorişti şi infractori şi este vândut doar unor agenţii guvernamentale.