DISTRIBUIȚI
safety4sea.com

Iranul a lansat marţi un apel „tuturor părţilor” din conflictul din Yemen să formeze un guvern de uniune naţională pentru a pune capăt războiului care devastează ţara de şapte ani, scrie AFP, potrivit agerpres.

„Credem că trebuie format un guvern la care să participe toate părţile yemenite pentru a păstra unitatea naţională şi suveranitatea Yemenului”, a declarat şeful diplomaţiei iraniene, Hossein Amir-Abdollahian, citat de agenţia oficială de de presă IRNA.


Citeşte şi: Pe fondul tensiunilor cu Rusia, americanii menţin un portavion în Mediterană – Black News

Ţară săracă din Peninsula Arabică, Yemenul este confruntat cu una dintre cele mai grave crize umanitare din lume din cauza conflictului declanşat în 2014 de cucerirea capitalei Sanaa de către rebelii Houthi, apropiaţi Iranului. În 2015, această lovitură de stat a dus la intervenţia militară a coaliţiei conduse de Arabia Saudită pentru a sprijini guvernul yemenit.

Criza din Yemen „are doar o soluţie politică”, a insistat Hossein Amir-Abdollahian. El s-a exprimat la Teheran în cursul unui omagiu adus diplomatului Hassan Eyrlou, fost ambasador al Republicii Islamice pe lângă rebelii Houthi, care a decedat săptămâna trecută de COVID-19.

Arabia Saudită acuză de mult timp Iranul că le furnizează rebelilor arme, printre care rachete balistice şi drone folosite pentru a lovi regatul. Dacă Teheranul recunoaşte sprijinul său politic pentru rebeli, neagă, însă, că le-a furnizat arme.

În mai multe rânduri, Marina Statelor Unite a anunţat confiscarea unor transporturi de arme care, potrivit acesteia, erau destinate rebelilor.

Citeşte şi:‘Obișnuiam să stăm la coadă pentru mâncare în Rusia sovietică – acum deținem un imperiu de restaurante’ – Black News

De la cucerirea capitalei Sanaa, rebelii Houthi au capturat cea mai mare parte din nordul Yemenului. Luptele s-au intensificat recent, iar Riadul a declanşat sâmbătă o operaţiune militară „la scară largă” în ţară.

Potrivit ONU, războiul din Yemen a provocat moartea a 377.000 de persoane, dintre care aproximativ 227.000 de decese din cauza consecinţelor indirecte ale conflictului, precum lipsa apei potabile, foamea şi bolile.